›› ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ

Κατεβάστε την πρόσκληση κάνοντας κλικ ΕΔΩ καθώς και το πρόγραμμα κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
Posted on 19-10-2009 by Secretariat
›› ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνές Συνέδριο Ο.Α.Τ.Υ.Ε. – ΑΙΜ

«Κακές Πρακτικές – Διαφθορά στον Τομέα Περίθαλψης Υγείας»

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2008

Κατευθυνόμενη υπερκαταναλωτική συνταγογραφία,

εγχειρήσεις άνευ λόγου, πλήρης ατιμωρησία

 

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας της Ελλάδας (ΟΑΤΥΕ), σε συνεργασία με τη Διεθνή ¸νωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ), με το παραπάνω θέμα και με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την ίδρυσή της. Πράγματι, η κατάμεστη αίθουσα και ο μεγάλος αριθμός μελών των Ταμείων ΤΥΠΕΤ, ΑΤΠΣΥΤΕ, ΤΥΠΑΤΕ και ΕΔΟΕΑΠ που αποτελούν την ΟΑΤΥΕ, αλλά και άλλων Ταμείων Υγείας (ΙΚΑ, ΟΓΑ), καθώς και μέλη του προσωπικού και στελέχη των Ταμείων, γιατροί, δημοσιογράφοι, φοιτητές κ.ά. παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες ξένων και Ελλήνων εισηγητών πάνω στο τολμηρό και αιχμηρό θέμα του Συνεδρίου.

Οι Κακές Πρακτικές στον Τομέα Υγείας είναι αποτέλεσμα της καθημερινής επαγγελματικής δραστηριότητας ενός ορισμένου αριθμού ιατρών, νοσοκομείων, φαρμακοποιών και άλλων, λόγω κακής κατάρτισης ή κακής νοοτροπίας. Στη χώρα μας, αυτά τα φαινόμενα είναι αρκετά διαδεδομένα και χρήζουν μελέτης και αντιμετώπισης.

Παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτισαν το Συνέδριο ο Βουλευτής Ευρυτανίας του ΠΑΣΟΚ, Η. Καρανίκας, ο εκτελεστικός Γραμματέας του Συνασπισμού, Γ. Τόλιος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, η Πρόεδρος του ΕΚΑ, Σ. Σαλουφάκου, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Κυριαζής, ο Πρόεδρος της ΟΣΤΟΕ, Ι. Πλιάκος, ο Αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Τσεγγενές κ.ά. Μηνύματα γραπτά έστειλαν οι Ε. Τζαμπαζή, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ και Ν. Κακλαμάνης, Δήμαρχος Αθηναίων. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε και ο χαιρετισμός του Προέδρου του Ταμείου Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΤΕΤΥΚ), Α. Παχή, που παρέστη ως επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας.

Ο Πρόεδρος της ΟΑΤΥΕ, Γ. Μαλαμής, άνοιξε το Συνέδριο προτείνοντας τη δημιουργία Εναίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων και τονίζοντας την πρωτοποριακή δράση της Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, όπως και τη σημασία των διεθνών και ευρωπαϊκών διασυνδέσεών της.

Κατόπιν, ο Αντιπρόεδρος της ΟΑΤΥΕ και της ΑΙΜ (Διεθνούς ¸νωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας), Γ. Καρπέτας, παρουσίασε τη θεματολογία του Συνεδρίου που αποτέλεσε δική του πρωτοβουλία στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΑΙΜ, W.Budde, από τη Γερμανία, υπογράμμισε και την ικανοποίησή του για την τέλεση στην Ελλάδα του σημαντικού αυτού Συνεδρίου.

Στη συνέχεια, οι ειδικευμένοι εισηγητές έθιξαν τα προβλήματα των Κακών Πρακτικών και της Διαφθοράς στον Τομέα της Υγείας στο διεθνή χώρο (M. Smeets, Γεν. Δ/ντής της ΑΙΜ), στη Γαλλία (C. Beraud, Επιστημονικός Συνεργάτης της Γαλλικής Συνομοσπονδίας FNMF) και στην Ολλανδία (J. Aartman). Σημαντική στιγμή του συνεδρίου υπήρξε η παρουσίαση από τον D. Saint-Jean, στελέχους της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας Α.Τ.Υ. Βελγίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στον Τομέα Υγείας (E.N.F.C.H). Ο Υπουργός Υγείας της Πολωνίας μάλιστα, διοργάνωσε πέρυσι το ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου, ενώ αντίθετα η χώρα μας δεν είναι καν μέλος του. Ο ελληνικός τύπος συχνά εξάλλου αναφέρεται σε εντυπωσιακές περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο λειτουργίας του παραπάνω Δικτύου.

Από την ελληνική πλευρά, εξαιρετικού ενδιαφέροντος μαρτυρίες και εισηγήσεις κατατέθηκαν από τον Ν. Πιλάτη, Επεμβατικό Καρδιολόγο, ιατρό ΑΤΠΣΥΤΕ και υπεύθυνο του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του ΙΑΣΩ General, τον Λ. Ρακιντζή, Γεν. Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον Ι.Στ. Παπαδόπουλο, τ. Καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, τον Καθηγητή και Δ/ντα Σύμβουλο ΤΥΠΕΤ, Κ. Σουλιώτη, και την Δ. Αθανασίου, Αναπλ. Προϊσταμένη Νοσηλίων και Φαρμάκων ΑΤΠΣΥΤΕ.

Τέλος, ο Προεδρεύων της Β’ Συνεδρίας, Α.Coheur, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής ¸νωσης Κοινωνικής Οικονομίας, αναφέρθηκε στον αγώνα των ενεργών πολιτών της Ευρώπης, μέσα από τους μη-κερδοσκοπικούς κοινωνικούς θεσμούς.

Τα συμπεράσματα συνόψισε η Καθ. Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χ. Λιάπη.

Το Συνέδριο έκλεισε ο Πρόεδρος ΤΥΠΕΤ και Γραμματέας της ΟΑΤΥΕ, Κ. Ζορμπάς, υπογραμμίζοντας ότι τα Ταμεία-μέλη της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. όπως και όλα τα Ταμεία Υγείας βρίσκονται σε μια δύσκολη καμπή και δοκιμάζονται, όπως είναι γνωστό, από την τεράστια αύξηση των ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων, την υπερκατανάλωση φαρμάκων και ιατρικών υπηρεσιών, όπως και τα φαινόμενα διαφθοράς στον Τομέα Υγείας.

Τα Ταμεία Υγείας, είπε, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των εξελίξεων της επιστήμης, της αγοράς και των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταποκριθούν στις προσμονές υγείας και οικονομίας των μελών τους, όπως και να τραβήξουν το σήμα κινδύνου στα ζητήματα αυτά.

Η συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως ο κ. Λ. Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που παρουσίασε το θέμα «Διαφθορά – Κακές Πρακτικές στο Δημόσιο Τομέα Υγείας», εξασφάλιζε ένα πολύ υψηλό επίπεδο στο συνέδριο αυτό, όπως και η παρουσία του Γ. Παπαδόπουλου στην Οργανωτική Επιτροπή, ως Επιστημονικού Συμβούλου της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Τα ΜΜΕ (εφημερίδες όπως η Καθημερινή, το Βήμα, η Απογευματινή, το ¸θνος, ο Ριζοσπάστης, δώδεκα τον αριθμό συνολικά και τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια) ανέφεραν την παραπάνω εκδήλωση με διάφορους τρόπους.

 

Posted on 24-04-2009 by Secretariat
›› Διεθνές Συνέδριο: "Κακές Πρακτικές στον Τομέα της Υγείας"


Δείτε το ΕΞΩΦΥΛΛΟ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ κάνοντας κλικ εδώ.

Δείτε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ κάνοντας κλικ εδώ.
Posted on 24-09-2008 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 Next >>