›› ΟΚΤΩΒΡΗΣ : ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΗΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΟΚΤΩΒΡΗΣ:
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η Πρόληψη σώζει ζωές όλο το χρόνο!


Ο Οκτώβρης έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια διεθνώς, ως ο μήνας της Πρόληψης και της Φροντίδας Ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού. Εκατό χιλιάδες άτομα το χρόνο πεθαίνουν από τον καρκίνο του μαστού, κυρίως γυναίκες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η θνησιμότητα εξαιτίας του καρκίνου του μαστού μπορεί να μειωθεί μέχρι και 35% μέσω του σωστού μαστογραφικού ελέγχου. Στα ευρωπαϊκά κράτη γίνεται μεγάλη καμπάνια για το θέμα αυτό.

Oταν η βλάβη διαπιστώνεται σε προκαρκινικό στάδιο ή σε πολύ πρώιμο, τότε επιτυγχάνεται πλήρης ίαση. Ξεκινά από λίγα μόλις κύτταρα και εξελίσσεται σταδιακά. Φυσικά, η μεγάλη πρόοδος της Ιατρικής τα τελευταία χρόνια, έχει βοηθήσει πλέον ουσιαστικά μειώνοντας την εξέλιξη στα επόμενα στάδια και βελτιώνοντας σημαντικά τα αποτελέσματα. Η αυτοεξέταση των γυναικών παίζει οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο. Είναι όμως απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος, τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια μετά την ηλικία των 20 και κάθε χρόνο μετά τα 40.

Τα Ταμεία μας Τ.Υ.Π.Ε.Τ., Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. και Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε., αλλά και η Ομοσπονδία, σε επίπεδο Πολυιατρείου Πάτρας, δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα της καταπολέμησης του Καρκίνου του Μαστού. Διαθέτουν εξειδικευμένα ιατρεία μαστού, μαστολόγους και διοργανώνουν τακτικά καμπάνιες και εκδηλώσεις ενημέρωσης. Σταθερά, ετησίως, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν Προληπτική Ιατρική για τους ασφαλισμένους μας, τόσο στην Αθήνα, όσο και στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Η προσέλευση των ασφαλισμένων μας σε όλους τους Προληπτικούς Ελέγχους είναι περισσότερο από ικανοποιητική. Θεωρούμε σημαντικό η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση γύρω από το θέμα να γίνεται σε συνεχή και επαναλαμβανόμενη, ει δυνατόν, βάση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο σε μεμονωμένες περιόδους που η παρότρυνση γίνεται από επίσημους φορείς ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Γνωρίζοντας πως ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί μάστιγα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε κάθε σπίτι και επομένως αφορά όλους μας, καλούμε και παρακαλούμε τους συναδέλφους ασφαλισμένους να επισκέπτονται τα ιατρεία και τους γιατρούς των Ταμείων και του Πολυιατρείου μας, καθώς η Πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές.


Ιατροί Μαστολόγοι των Ταμείων μας και Στοιχεία Επικοινωνίας με τις Γραμματείες:
  • Τ.Υ.Π.Ε.Τ. - Ιωάννης Κακλαμάνος & Ιατρείο Μαστού
Τηλ. Γραμματείας Αθήνας : 210-334.91.00
Τηλ. Γραμματείας Θεσ/νίκης : 2310-281.936
  • Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. - Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης
Τηλ. Γραμματείας Αθήνας : 210-320.31.34 & -31.50
Τηλ. Γραμματείας Θεσ/νίκης : 2310-591.218
  • Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. - Γεώργιος Ρήγας
Τηλ. Γραμματείας Αθήνας : 210-88.98.400
Τηλ. Γραμματείας Θεσ/νίκης : 2310-253.433
  • Ο.Α.Τ.Υ.Ε. - ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ 
Τηλ. Γραμματείας : 2610-242.780Για το Δ.Σ. της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.,

           Ο Πρόεδρος                          Ο Γεν. Γραμματέας
     Γεώργιος Μαλαμής                    Κων/νος Ζορμπάς

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
- Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας :
τηλ. 210-7470257, web-page : www.mastologia.gr
- Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών Με Καρκίνο Του Μαστού «Άλμα Ζωής» :
τηλ. 210-41.80.006, web-page: www.breastcancerhellas.gr


 
Posted on 08-11-2007 by Secretariat
›› ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατά την υπ' αριθ.51/1-10-2007 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, παραιτήθηκε ο Πρόεδρος,  κ. Θεόδωρος Αβράμης, έγινε ανασύνθεση του Δ.Σ. και νέος Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Γεώργιος Μαλαμής.

Μετά την ανασύνθεση, η σύσταση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος   Μαλαμής Γεώργιος (ΤΥΠΑΤΕ)
Αντιπρόεδρος   Καρπέτας Γεώργιος (ΑΤΠΣΥΤΕ)
Γεν. Γραμματέας   Ζορμπάς Κωνσταντίνος (ΤΥΠΕΤ)
Αναπλ. Γεν. Γραμματέας   Μενεξής Γεώργιος (ΤΥΠΕΤ)
Ταμίας     Κιάος Νικόλαος (ΕΔΟΕΑΠ)
Αναπλ. Ταμίας    Παπαΐωάννου Αλέξανδρος (ΤΥΠΑΤΕ)
Σύμβουλος    Δεμερτζής Ανάργυρος (ΕΔΟΕΑΠ)
Σύμβουλος    Καλλίγερος Κοσμάς (ΑΤΠΣΥΤΕ) 
Σύμβουλος    Μαυρόπουλος Αλέξανδρος (ΤΥΠΕΤ)
Σύμβουλος    Μπασιά Αλεξάνδρα – Ειρήνη (ΑΤΠΣΥΤΕ)
Σύμβουλος    Σιδηρά Πελαγία (ΤΥΠΑΤΕ)
Σύμβουλος    Τσούτσιας Παναγιώτης (ΕΔΟΕΑΠ)

Posted on 08-11-2007 by Secretariat
›› Ομιλία Προέδρου Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Θ.Αβράμη, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 9ης Μαΐου 2007.

¡Δημοκρατική Διαχείριση – Μη Κερδοσκοπικός και Κοινωνικός Χαρακτήρας -  Ασφαλιστική Αλληλεγγύη¢

Ο πιλοτικός ρόλος των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας και τα προβλήματα στο σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον Υγείας και Ασφάλισης Υγείας.

___________________________________________________

- Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν τέσσερα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, ΝΠΙΔ, τα οποία καλύπτουν ασφαλιστικά, κυρίως στον τομέα υγείας, πάνω από 100.000 ασφαλισμένους. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας), το ΑΤΠΣΥΤΕ (Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος), το ΤΥΠΑΤΕ (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας) και ο ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης). Οι διοικήσεις των Ταμείων είναι αιρετές και υπάγονται στον λεγόμενο διαρκή κοινωνικό έλεγχο από τα μέλη των Ταμείων. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα Ταμεία αυτά δεν λαμβάνουν τον παραμικρό κρατικό πόρο και συντηρούνται από τις εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένων. Τα Ταμεία μας έχουν αναγνωρισθεί ως ασφαλιστικοί φορείς κοινωνικού χαρακτήρα, επιτέλους με Νόμο του 2004.


- Τονίζω ότι ο θεσμός της δημοκρατικής αυτοδιαχείρισης στην ασφάλιση υγείας και σύνταξης είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένος σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και ιδίως της Ευρώπης, όπου τα Ταμεία αυτά έχουν ρόλο είτε επικουρικής, είτε πλήρους ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Γερμανία λειτουργούν αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία που έχουν 43.000.000 ασφαλισμένα μέλη, ενώ στη Γαλλία 39.000.000 μέλη αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Λουξεμβούργο έχει 300.000 ασφαλισμένα μέλη σε αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία, δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού, ενώ είναι μία χώρα με σαφώς μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα. Το σύνολο των Ταμείων αυτών είναι συσπειρωμένο στην ΑΙΜ, που έχει οργανώσεις-μέλη από 35 χώρες, καλύπτουν δε 170 εκ. ασφαλισμένους σε όλο τον κόσμο.


Το έργο των Ταμείων μας
- Τα αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία σήμερα, πέρα από την βελτιωμένη ασφαλιστική κάλυψη εξόδων υγείας που παρέχουν στα μέλη τους, δραστηριοποιούνται στην προσφορά υπηρεσιών υγείας, όπως και σε άλλους τομείς, δηλαδή, προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής, αιμοδοσιών, κατασκηνώσεων για παιδιά και μεγάλους, βοήθειας στο σπίτι για ανήμπορα ηλικιωμένα μέλη τους και γενικά κοινωνικής πρόνοιας. Ολα αυτά, στο πλαίσιο της Αλληλεγγύης μεταξύ των μελών τους, γιατί εφαρμόζουν την ασφαλιστική αλληλεγγύη μεταξύ γενεών, όπως και μεταξύ ασθενών και μη, Αλληλεγγύη που είναι η βάση του κοινωνικού χαρακτήρα τους.

- Ολα τα Ταμεία διαθέτουν Πολυιατρεία πλήρως εξοπλισμένα και παρέχουν όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει ομοσπονδιακά Πολυιατρείο στην πόλη της Πάτρας, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, το ΤΥΠΕΤ διαθέτει σύγχρονο θεραπευτήριο, το ¡ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ¢ και Πρότυπο Οδοντιατρικό Κέντρο, το οποίο συμπληρώνει φέτος 5 χρόνια πρωτοποριακής λειτουργίας. Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. μας επέτρεψε να αναπτύξουμε κοινή συμβασιακή πολιτική για τον έλεγχο και τη συγκρότηση των τιμών. Το Πολυιατρείο Πάτρας αποτελεί ακόμη μία επιτυχία της Ομοσπονδιακής μας δυναμικής.


- Οι διεθνείς σχέσεις μέσω της Διεθνούς Ενωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ), με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία αριθμεί 120.000.000 μέλη στην Ευρώπη, μας επέτρεψαν να  κατακτήσουμε πρόσφατα την Αντιπροεδρία στο Δ.Σ. της ΑΙΜ, ως Ο.Α.Τ.Υ.Ε., δείγμα της σοβαρότητας της δουλειάς μας  εντός κι εκτός Ελλάδας, καθώς και των δραστηριοτήτων μας που αναγνωρίζονται έτσι διεθνώς και μας οδήγησαν στην καταξίωση από τον διεθνή θεσμό. Με την ευκαιρία της ανάληψης της αντιπροεδρίας της ΑΙΜ, μάλιστα, από τον Γ.Καρπέτα, προκαλέσαμε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο και συναντήσαμε 7 Ελληνες Ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων, ξεκινώντας μια νέα φάση δραστηριοτήτων της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. Η συνάντηση αυτή ήδη προκάλεσε μια πρώτη επερώτηση Ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τιμές των φαρμάκων. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με την Γαλλική Εθνική Συνομοσπονδία Α.Τ.Υ. (FNMF), με την οποία έχουμε προχωρήσει σε ειδικευμένα σεμινάρια και προγράμματα ανταλλαγών για επαγγελματίες της υγείας (¡Montsouris¢, ¡Υγείας Μέλαθρον¢).


Τα προβλήματα
- Είναι γεγονός ότι ο κλάδος Υγείας και Ασφάλισης Υγείας, τα τελευταία ειδικά χρόνια, αντιμετωπίζει στη χώρα μας τεράστια προβλήματα. Τα Ταμεία μας δοκιμάζονται μέσα σ¢ αυτό το περιβάλλον. Οι κυριότερες αιτίες είναι, η έκρηξη των τιμών στα φάρμακα και τις ιατρικές υπηρεσίες, όπως και η συνεχής μείωση του πληθυσμού των ασφαλισμένων εν ενεργεία.
Αναλυτικότερα:
1. Η απαξίωση του Δημοσίου Τομέα Υγείας και αντιστοίχως το γιγάντωμα του πανάκριβου ιδιωτικού Τομέα Υγείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κόστη στον τομέα παροχής υπηρεσιών, σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης. Η τεράστια αύξηση του τζίρου του ιδιωτικού Τομέα Υγείας, καθώς και η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων σε αυτόν, δείχνουν τον δρόμο στην αλματώδη εμπορευματοποίηση ενός αγαθού ευαίσθητου και ευάλωτου, την υγεία, που θα έπρεπε να προστατευθεί από την άναρχη αγορά. 
2. Οι τεράστιες αυξήσεις στα φάρμακα, συντονισμένες με την εμπορευματοποίηση που δημιουργείται δυστυχώς και στα ιατρικά υλικά, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για την βιωσιμότητα των Ταμείων και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των ασφαλισμένων. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου έχει ενδώσει στο πνεύμα της άκρατης κερδοσκοπίας και της εμπορευματοποίησης.


Προτάσεις
- Απαιτώντας τη θεσμική ενθάρρυνση της πολιτείας, ώστε να δημιουργηθούν και άλλα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας στη χώρα μας, γιατί σίγουρα θα είναι προς όφελος των ασφαλισμένων, ζητάμε από την πολιτεία να παρέμβει άμεσα, για να διορθώσει τα πράγματα στον κατήφορο του τομέα υγείας, ώστε στο μέλλον να υπάρχει σωστή υγειονομική περίθαλψη για όλους, όχι μόνο για όσους έχουν αρκετά χρήματα για να αντεπεξέλθουν στα συνεχώς αυξανόμενα κόστη, αλλά για όλους. Τα Ταμεία Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί σε λίγο καιρό πλέον δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν, ώστε να παρέχουν ούτε το αυτονόητο στους ασφαλισμένους τους.


- Επιθυμούμε και στηρίζουμε την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους και τον περιορισμό της άναρχης και ανεξέλεγκτης αγοράς στον τομέα υγείας που πλήττει κάθε Ελληνα πολίτη.


- Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. αποτελεί τη μαγιά για ευρύτερες συνεννοήσεις και απαρχή παραδειγματική για τις αναγκαίες οικονομίες κλίμακος μεταξύ των Ταμείων.


- Ο ρόλος μας ως Αυτοδιοικούμενα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, μη κερδοσκοπικά, βρίσκεται ανάμεσα στον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα και είναι πιλοτικός από πολλές απόψεις. Ανήκουμε στον Τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας των πολιτών και οραματιζόμαστε την πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όπως και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των αναγκών για όλους.

 

Posted on 11-05-2007 by Secretariat
›› ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την 2α Μαΐου 2007, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. στην αίθουσα «Δημητρίου Ρούσσου» του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. (Σισίνη 18 & Ηριδανού 5), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης :

1. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2005 - 2006.
2. ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2005 - 2006.
3. ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2005 - 2006.
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2007.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η νέα Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την 9η Μαΐου 2007, την ίδια ημέρα και ώρα και στον ίδιο χώρο, με όσους παρόντες.

Αθήνα, 30/04/2007
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.,

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΒΡΑΜΗΣ        ΚΩΝ/ΝΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Posted on 30-04-2007 by Secretariat
›› O.A.T.Y.E.

 Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. αποτελεί την πρώτη οργανωτική σύνδεση Ταμείων Υγείας και την πρώτη Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας στην Ελλάδα. Είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα Ταμεία – μέλη του οποίου, αριθμούν 110.000 ασφαλισμένους και 1.000 εργαζόμενους.


Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. αντιπροσωπεύει το τρίτο πρότυπο διαχείρισης υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα μετά τον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Αποσκοπεί κυρίως: στην ορθολογική αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής σε κέντρο και περιφέρεια για την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης και πρόνοιας, όπως και τη δημιουργία νέων δομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών της. Στη θέσπιση κοινής τιμολογιακής πολιτικής, τη σύναψη κοινών συμβάσεων αγοράς υπηρεσιών υγείας από Δημόσιο ή ιδιώτες και την ανάπτυξη σχέσεων Αλληλεγγύης μεταξύ των ασφαλισμένων. Επίσης, έχει στόχο την ενεργό ανάπτυξη διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων που διασφαλίζουν την πρωτοπόρα κοινωνική ευρωπαϊκή αντίληψη και δράση της στον ασφαλιστικό τομέα. Στην αντίληψη της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., οι πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και  οι συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, ως τρόπος ζωής, αποτελούν τη βάση της υγείας και της πρόληψης, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ομοσπονδία.

Posted on 21-03-2007 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Next >>