›› ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Αθήνα, 23/10/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

‘Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. συμμετέχει και στηρίζει τον αγώνα

για Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας’

 

Άλλη μια αιφνιδιαστική ενέργεια της Κυβέρνησης έρχεται να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, με την ένταξη των Ταμείων Υγείας Τραπεζών του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ. Τη στιγμή, μάλιστα, που η Ο.Τ.Ο.Ε. έχει καταθέσει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τη σύσταση Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπάλληλων, ως ΝΠΙΔ.

 

            Η Διοίκηση της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της στις επιλογές αυτές, που αποτελούν συμβιβαστικές λύσεις στις επιταγές της Τρόικας και στους όρους του Μνημονίου, με άμεσο κίνδυνο την υποβάθμιση της Υγείας και της Περίθαλψης των ασφαλισμένων.

 

            Είναι απολύτως σαφές ότι απώτερος στόχος είναι και πάλι τα Αποθεματικά των Ταμείων, ακόμη και μετά το ληστρικό κούρεμα που έχουν υποστεί από το PSI.

 

            Η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Ο.Α.Τ.Υ.Ε.), με Ταμεία-μέλη της τα Τ.Υ.Π.Ε.Τ., Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε., Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. και Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και ως μέλος της AIM, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, που συγκεντρώνει 44 Εθνικές Ενώσεις και Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας από 25 χώρες παγκοσμίως και παρέχει κάλυψη Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε 240 εκ. πολίτες, αξιοποιεί τις δυνατότητες και τη δυναμική ενός διαφορετικού μοντέλου διαχείρισης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Μάλιστα, έχει αποδείξει στην πράξη την επιτυχημένη πορεία αυτού του ταχύτατα αναπτυσσόμενου μοντέλου αυτοδιαχείρισης φορέων Υγείας, μη-κερδοσκοπικών, στη βάση της Αλληλεγγύης και της Αλληλοβοήθειας, που αποτελούν πυλώνα στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας.

 

            Σε αυτήν την κατεύθυνση και με στόχο την ανάπτυξη των Ταμείων Υγείας, η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. στηρίζει τον αγώνα της Ο.Τ.Ο.Ε. για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου. Η ένταξη στον χρεωκοπημένο και βαθιά προβληματικό ΕΟΠΥΥ, μόνο ισοπέδωση, ανασφάλεια και ανησυχία μπορεί να προσφέρει.

 

            Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε., με την εμπειρία που διαθέτει, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, πιστεύει ακράδαντα ότι η δημιουργία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο και βιώσιμο θεσμό. Τα Ταμεία που απαρτίζουν την Ο.Α.Τ.Υ.Ε., ΝΠΙΔ, μη-κερδοσκοπικά, με βάση το Νόμο, δεν χρηματοδοτούνται και δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. συμμετέχει στον αγώνα για Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Α.Τ.Υ.Ε.,

                                                 Ο Γεν. Γραμματέας                         Η Πρόεδρος

                                                          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΠΕΤΑΣ            ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

                                                   Ο Αντιπρόεδρος                             Ο Ταμίας

                                                             ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΗΠΟΣ                    ΑΛΕΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥ

Posted on 23-10-2012 by Secretariat
›› ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Αθήνα, 17/10/2012.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

‘ Οχι στην ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ ’

Ανάκληση της απόφασης που αφανίζει υγιή Ταμεία, ζητά η Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

 

Να μην ενταχθεί το ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, γιατί αυτό θα σημάνει την υποβάθμιση υγιούς Ταμείου, ζητά η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Ο.Α.Τ.Υ.Ε.).

 

Η Διοίκηση της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις που φέρουν τον Κλάδο Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Αυτοαπασχολούμενων, ερήμην της Διοίκησης και των ασφαλισμένων του, να εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ και εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τη Διοίκηση, το προσωπικό και τους ασφαλισμένους του Ταμείου, δηλώνοντας πως σχετικό εγχείρημα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και τον ίδιο τον τόπο.

 

Πρόκειται για ανάγκη επιβίωσης, καθώς η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, ένα σύστημα με συσσωρευμένα προβλήματα και ελλειμματικό προϋπολογισμό, δεν μπορεί να προσφέρει εγγύηση Υγείας και Περίθαλψης για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ  και αποτελεί πρόχειρο συμβιβασμό με τις επιταγές της Τρόικας. Το σχέδιο ένταξης δεν συνοδεύεται από καμία στρατηγική, ούτε προκύπτει ως αποτέλεσμα αναλογιστικής μελέτης, συνεπώς προκαλεί μόνον ανασφάλεια και περιβάλλον κινούμενης άμμου.

 

Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις, στην υποστήριξη της Πολιτείας  και στη σώφρονα διαχείριση, ώστε να επιβιώσει, ως μέλος ενός υγιούς Ασφαλιστικού Συστήματος.

 

Το ΕΤΑΑ, που δεν λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις, όπως και στην περίπτωση των Ταμείων-μελών της  Ο.Α.Τ.Υ.Ε. (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΥΠΑΤΕ, ΑΤΠΣΥΤΕ, ΤΥΠΕΤ), ΔΕΝ  επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αποτελεί υπόδειγμα φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για τη χώρα. Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, το Ταμείο αγωνίζεται για τη διατήρηση των ποιοτικών παροχών περίθαλψης και υγείας προς τους ασφαλισμένους του.

 

Η Διοίκηση της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. στηρίζει το δίκαιο αγώνα όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ για την ανακεφαλαιοποίησή του, μετά και την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του αποθεματικού του εξαιτίας του καταστροφικού PSI, καθώς και τη μη ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ και καλεί τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν την απόφαση και να έλθουν σε βήμα διαλόγου με τους θεσμικούς εκπροσώπους του ΕΤΑΑ, των επιμέρους Ταμείων του (ΤΣΜΕΔΕ/ Μηχανικών & ΕΔΕ, ΤΣΑΥ/ Υγειονομικών, ΤΑ.Ν/ Νομικών, ΤΑΣ/ Συμβολαιογράφων, ΤΠΔΑ/ Δικηγόρων Αθηνών, ΤΠΔΘ/ Δικηγόρων Θεσ/νίκης, ΤΥΔΠ/ Δικηγόρων Πειραιά, ΤΥΔΕ-ΤΠΔΕ/ Δικηγόρων Επαρχιών & Δικαστικών Επιμελητών, ΤΠΕΔΕ/ Προνοίας Εργοληπτών Δημοσίων Εργων), καθώς και των επίσημων συλλόγων και των κλαδικών τους ενώσεων (ΤΕΕ, Ιατρικοί Σύλλογοι, Δικηγορικοί Σύλλογοι, κλπ), που από την πρώτη στιγμή έχουν δηλώσει τη δυναμική θέση τους με κοινό μέτωπο και κοινούς αγώνες, προκειμένου να προασπισθεί και να ενισχυθεί ο σημαντικότερος αλλά και πιο ευαίσθητος όλων Τομέας της Υγείας, ενάντια σε κάθε απόφαση που μπορεί να προκαλέσει ισοπέδωση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

 

Για το Δ.Σ. της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Η Πρόεδρος

ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Posted on 17-10-2012 by Secretariat
›› ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΙΜ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ Α.Τ.Υ. ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΙΜ

(ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ)

 

 Βρυξέλλες, 1η Οκτωβρίου 2012.

 

‘Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας έχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την οικονομική κρίση’ δηλώνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Τα συμπεράσματα ενός σημαντικού Συνεδρίου για τα Ευρωπαϊκά Αυτοδιαχειριζόμενα Αλληλοβοηθητικά Ταμεία Υγείας χαιρετίσθηκαν θετικά από τη Διεθνή Ενωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ / Association Internationale de la Mutualite).

 

Το Συνέδριο, με τίτλο «Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας (Α.Τ.Υ.) προσθέτουν αξία στην Ευρώπη», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Luigi Berlinguer (Ευρωβουλευτή και Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων), σε συνεργασία με την AIM και την AMICE, έλαβε χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η παρουσίαση των θέσεων του κ. Berlinguer προς τα παρόντα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ήταν ξεκάθαρη – πως, δηλαδή, η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση το 2012 είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη του 2006 και επομένως αντίστοιχα και οι εκκλήσεις για συναίνεση μεταξύ αγοράς και  Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Πράγματι, εκτός των διαφόρων πεδίων δραστηριοτήτων, τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας της Ευρώπης έχουν έναν ισχυρό κοινωνικό ρόλο. Το γεγονός τονίσθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μέσω επιμέρους μελετών περίπτωσης, από τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σλοβενία.

 

Η μεγάλη ποικιλομορφία των Α.Τ.Υ. στην Ευρώπη αποτελεί πλούτο που πρέπει να προασπίσουμε – αυτό απεικονίσθηκε καθαρά μέσα από παραδείγματα χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Σουηδία. Πέρα από την πολυμορφία στις αγορές, τα Α.Τ.Υ. μοιράζονται τις ίδιες αξίες: την Αλληλεγγύη, την Αυτονομία και τη Δημοκρατία. Συνεπώς, οι φορείς αυτοί, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση και να διαδραματίσουν έναν ουσιώδη ρόλο στην ανανέωση μιας ανταγωνιστικής και κοινωνικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του νέου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.  

 

Η AIM χαιρετίζει την πρωτοπόρα θέση των Ευρωβουλευτών αναφορικά με τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Ο ρόλος των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας τον 21ο αιώνα» (του 2011) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Μελέτη σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των Α.Τ.Υ. στην Ευρώπη» (προσεχώς, εντός 2012), που παρουσιάσθηκαν από την Ολλανδική Εταιρεία Συμβούλων Πολιτικής και Ερευνών 'Panteia'.

 

H AIM αναμένει την επίσημη δημοσιοποίηση της μελέτης της Κομισιόν για τα Α.Τ.Υ., καθώς και την επικείμενη διαβούλευση σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, όπως ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Γραφείου του κ. Antonio Tajani, Επιτρόπου για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα.

 

Η AIM επαναλαμβάνει τη σθεναρή της υπεράσπιση προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός «Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τα Α.Τ.Υ.», προκειμένου η ποικιλομορφία να γίνει σεβαστή και να αξιοποιηθεί. Ενα Ευρωπαϊκό Καταστατικό θα μπορούσε να στηρίξει τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας που επιθυμούν να δράσουν από κοινού με συνεργασίες εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραμένοντας παράλληλα αληθινά και συνεπή στο ήθος και τη διακυβέρνησή τους.  Το επιχειρηματικό πνεύμα, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη βρίσκονται στο επίκεντρο της αυτοδιαχείρισης και της αλληλοβοήθειας και μόνο με τη συνδρομή ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού θα μπορέσουν τα Α.Τ.Υ. να συνεργαστούν για να λειτουργήσουν πραγματικά σαν Αυτοδιαχειριζόμενα και όχι ως Ανώνυμες Εταιρείες. Και με ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό για τα Α.Τ.Υ.οι έννοιες της αυτοδιαχείρισης και της αλληλοβοήθειας  μπορούν να προωθηθούν και να αξιοποιηθούν σε χώρες όπου οι Αυτοδιαχειριζόμενοι Φορείς Ασφάλισης Υγείας  έχουν περιορισμένες δράσεις ή δεν υπάρχουν καθόλου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει τη φωνή του ενός τρίτου του πληθυσμού της Ευρώπης που είναι μέλη Αυτοδιαχειριζόμενων Ασφαλιστικών Ταμείων Υγείας.

 

Contact

blandine.cassou-mounat@aim-mutual.org

+32 2 234 57 05

 

 

________________________

Σχετικά με την ΑΙΜ

Η Διεθνής Ενωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (AIM) είναι μια ομάδα αυτόνομων φορέων ασφάλισης υγείας και κοινωνικής προστασίας, που λειτουργεί με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του μη-κερδοσκοπικού προσανατολισμού. Σήμερα συγκεντρώνει ως μέλη 45 εθνικές ομοσπονδίες που εκπροσωπούν 26 χώρες. Στην Ευρώπη, παρέχουν κοινωνική κάλυψη ενάντια στην ασθένεια και άλλους κινδύνους σε περισσότερους από 160 εκ. πολίτες. Η ΑΙΜ προσπαθεί μέσω του δικτύου της να συμβάλει ενεργά στη διατήρηση και τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για όλους.

 

 

 

Μτφρ.: Ρ. Πιπέρη /Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

 

 

Posted on 04-10-2012 by Secretariat
›› ΕΚΔΟΣΗ Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. "2012: ΕΤΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ"

 

 

Posted on 01-10-2012 by Secretariat
›› ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Αθήνα, 7.08.2012

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Ταμείο Υγείας της Α.Τ.Ε. δεν πρέπει να διαλυθεί

Eκκληση της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. προς τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και τους Αρμόδιους Υπουργούς

 

Η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Ο.Α.Τ.Υ.Ε.), μπροστά στις αιφνιδιαστικές και δραματικές εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον του Ταμείου-μέλους της Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας), μετά και την πρόσφατη εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς, εκφράζει την ανησυχία  και την αποδοκιμασία της σχετικά με τη βεβιασμένη και άδικη απόφαση για το κλείσιμο του Ταμείου Υγείας.

Τα ελληνικά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε., ΝΠΙΔ, μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, λειτουργώντας με ίδιους πόρους και μη επιβαρύνοντας κατά κανέναν τρόπο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, προσφέρουν επί σειρά δεκαετιών ποιοτική περίθαλψη υγείας και ασφαλιστική κάλυψη σε περισσότερους από 110.000 Ελληνες ασφαλισμένους, στηρίζουν και προάγουν την Κοινωνική Ασφάλιση και αποτελούν βασικό πυλώνα της Κοινωνικής Οικονομίας μέσω της υγιούς Αυτοδιαχείρισης και των αρχών της Αλληλεγγύης και της Αλληλοβοήθειας. 

Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε., ως πλήρες μέλος και κατέχοντας την Αντιπροεδρία της Διεθνούς Ενωσης Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων Υγείας – ΑΙΜ, φορέα που συγκεντρώνει 44 εθνικές ομοσπονδίες και ενώσεις αυτόνομων, ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας από 25 χώρες παγκοσμίως, παρέχοντας κάλυψη υγείας και άλλες υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας σε περισσότερους από 240 εκ. πολίτες σε όλο τον κόσμο, έχει συνεισφέρει σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της στις προσπάθειες διασφάλισης και προαγωγής των υπηρεσιών κάλυψης υγείας και κοινωνικής ευημερίας παγκοσμίως.  

Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. συμπαρίσταται και στηρίζει τον αγώνα της Διοίκησης και των 25 χιλιάδων ασφαλισμένων του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας και κάνει εκκληση προς τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς της χώρας και τη Διοίκηση της νέας Τράπεζας να επανεξετάσουν το θέμα της διατήρησης και επιβίωσης του Ταμείου, που αποτελεί υπόδειγμα Ασφαλιστικού Ταμείου Υγείας αλλά και έναν Τρίτο δρόμο που μπορεί με τη δυναμική του να συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη της Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας στην Ελλάδα και στην έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Άλλωστε, αυτός ο θεσμός αποτελεί τη βάση της Ευρωπαϊκής Ασφάλισης στην Υγεία.

Το Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες όλων των εργαζόμενων της Τράπεζας Πειραιώς για αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας και χωρίς μεταβολή του κόστους για την Τράπεζα.


Το Δ.Σ. της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Posted on 09-08-2012 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Next >>