›› Η ΑΙΜ παρουσιάζει τη νέα, ανανεωμένη ιστοσελίδα της

Ø Δελτίο Τύπου

     της Διεθνούς Ενωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ)

Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2013

_________________________________________________________________________________________

 

Η AIM παρουσιάζει τη νέα, ανανεωμένη ιστοσελίδα της

 

Η ΑIM, η ένωση των αυτοδιαχειριζόμενων αλληλοβοηθητικών φορέων ασφάλισης υγείας της Ευρώπης και παγκοσμίως, σας καλωσορίζει στη νέα της ιστοσελίδα. Η αλλαγή αυτή προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να ανακαλύψει τη νέα μας εικόνα, μαζί με το καινούριο λογότυπό μας.

 

Η νέα εικόνα της ΑΙΜ θεμελιώνει το σύνδεσμο ανάμεσα στην ένωση, όπως υπήρξε από την αρχή, πρωτοπόρος στην τοποθέτηση του ανθρώπινου παράγοντα στην περίθαλψη υγείας στο προσκήνιο, προσφέροντας ασφαλιστική κάλυψη σε όλους και στην ένωση όπως είναι σήμερα, ανοιχτή στον κόσμο και προωθώντας τις αξίες που ενώνουν τα μέλη της.

 

Η νέα ιστοσελίδα θα είναι ο τόπος όπου θα μπορεί κανείς να αναζητήσει λίστα με τους ασφαλιστικούς φορείς της Ευρωπαϊκής ¸νωσης και διεθνώς, καθώς και να πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις για τις πολιτικές της υγείας στην Ευρώπη.

 

Είτε βρίσκεται στην αρχική μας σελίδα, στο Twitter, τα ενημερωτικά μας δελτία ή τα δελτία τύπου και τις τοποθετήσεις που λαμβάνετε απευθείας στα εισερχόμενά σας, όποιος ενδιαφέρεται για την περίθαλψη υγείας, τα Α.Τ.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας  της Ευρώπης, θα έχει πλέον στη διάθεσή του το τέλειο σημείο αναφοράς.

 

Η ιστοσελίδα μας αποτελεί τη νέα απεικόνιση μεταξύ των δραστηριοτήτων μας και εκείνων των μελών μας. Είμαστε υπερήφανοι που αντιπροσωπεύουμε 48 μέλη από 27 χώρες, το καθένα εκ των οποίων παρέχει στα μέλη του ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Σε όλη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, οι πολιτισμοί και τα συστήματα υγείας μπορεί μεν να διαφέρουν αρκετά, όμως οι αρχές της αλληλεγγύης και η παγκόσμια πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας θα παραμένουν πάντα τα ίδια. Προκειμένου να προσαρμοστούμε στις διαφορές αυτές, η ιστοσελίδα μας θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη σε τρεις γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

 

Προκειμένου να γίνουν εύκολα κατανοητά το μήνυμα και ο σκοπός που βρίσκονται πίσω από τα Αυτοδιαχειριζόμενα Αλληλοβοηθητικά Ταμεία Υγείας – μέλη της ΑΙΜ, απλά δείτε το νέο μας λογότυπο και την αρχική μας σελίδα: «Περίθαλψη υγείας και κοινωνικά προνόμια για όλους» (Healthcare and social benefits for all), αυτό είναι που έχει σημασία.

 

Από σήμερα, μπορείτε να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα μας: www.aim-mutual.org

και να μας ακολουθήσετε στο Twitter @AIM_healthcare

 

 

 

Σχετικά με την AIM

Η Διεθνής Ενωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (AIM) συγκεντρώνει ως μέλη της αυτόνομους φορείς ασφάλισης υγείας και κοινωνικής προστασίας, που λειτουργούν με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του μη-κερδοσκοπικού προσανατολισμού. Σήμερα, απαρτίζεται από 48 εθνικές ομοσπονδίες που εκπροσωπούν 27 χώρες. Στην Ευρώπη, παρέχουν κοινωνική κάλυψη ενάντια στην ασθένεια και άλλους κινδύνους σε περισσότερους από 160 εκ. πολίτες. Η ΑΙΜ μάχεται, μέσω του δικτύου της, να εξασφαλίσει την ενεργό και ισχυρή στήριξη στην προστασία και βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική φροντίδα για όλους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.aim-mutual.org  

Υπεύθυνη επικοινωνίας : blandine.cassou-mounat@aim-mutual.org  

 

   Διαβάστε εδώ το πρωτότυπο Δελτίο Τύπου της ΑΙΜ στα αγγλικά.

 

Posted on 06-03-2013 by Secretariat
›› ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΑΙΜ)

Αθήνα, 24/01/2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Διεθνούς Eνωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ)

Βρυξέλλες, 22 Ιανουαρίου 2013

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας της Ευρώπης"


Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας

στηρίζουν την οικονομία και το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Eνωσης

 

«Η Αλληλεγγύη είναι η ύστατη ασπίδα προστασίας ενάντια στις ανισότητες», τόνισε ο Βέλγος Ευρωβουλευτής κ. Marc Tarabella (από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), υπογραμμίζοντας ότι τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας στηρίζουν την οικονομία της Ευρωπαϊκής ¸νωσης, καθώς προσφέρουν υγειονομική κάλυψη και κοινωνικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 160 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Marc Tarabella ήταν οικοδεσπότης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 21 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους της Διεθνούς Eνωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, ΑΙΜ (Association Internationale de la Mutualite), με θέμα τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες και ενέργειες για το Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων της Ευρώπης.

Την ικανοποίησή τους από τη μέχρι σήμερα υποστήριξη των Ευρωβουλευτών στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τους Αυτοδιαχειριζόμενους Φορείς Ασφάλισης Υγείας και την προσωπική τους δέσμευση να επιμείνουν σε αυτό το στόχο, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της ΑΙΜ, κ. Jean-Philippe Huchet και οι Αντιπρόεδροι κ. Christian Zahn (από τη Γερμανία), κα Ελένη Σπανοπούλου (από την Ελλάδα), κ. Abdelmoula Abdelmoumni (από το Μαρόκο) και κ. Pedro Bleck Da Silva (από την Πορτογαλία).

«Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής Ευρώπης και θα έπρεπε να ενθαρρύνονται στο να προωθούν και να προάγουν την αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Marc Tarabella, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα προαιρετικό Καταστατικό για τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αναγνώρισή τους, να δημιουργηθεί ένα πεδίο δράσης και να τους επιτραπεί να εργασθούν εντός του πλαισίου της Ευρώπης και σε χώρες όπου δεν υφίσταται σχετικό νομικό πλαίσιο.

Το προεδρείο της ΑΙΜ ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισχυρή τους δέσμευση να στηρίξουν το Καταστατικό για τα Ευρωπαϊκά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας. Υπενθύμισαν την Γραπτή Διακήρυξη για ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, των ενώσεων και των ιδρυμάτων, την οποία προώθησαν οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Tarabella, Bastos, Canfin, Vegriat και Weber και η οποία έλαβε το 2010, 386 υπογραφές.

Θύμισαν, επίσης, την Εκθεση για τα Α.Τ.Υ. που καταρτίσθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Νοέμβριο του 2011. Ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τους Ευρωβουλευτές για το εξαιρετικό έργο και την υποστήριξή τους, μέσω της γνωμοδότησης για το Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας από την εισηγήτρια Ευρωβουλευτή της Επιτροπής για την Απασχόληση, κα Regina Bastos, που υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2012, καθώς και την Eκθεση για ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας από τον εισηγητή Ευρωβουλευτή της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, κ. Luigi Berlinguer, που υιοθετήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013 και που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία της ολομέλειας στις 14 Μαρτίου.

Η AIM υπερασπίζεται θερμά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τους Αυτοδιαχειριζόμενους Φορείς Ασφάλισης Υγείας και, με αυτό το στόχο, χαιρετίζει την επικείμενη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα αποτελέσματα της μελέτης της Κομισιόν για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας στην Ευρώπη.   

 

Φωτό από την εκδήλωση

Υπεύθυνη επικοινωνίας:  

blandine.cassou-mounat@aim-mutual.org

+32 2 234 57 05

____________________________________

 Δείτε εδώ το πρωτότυπο Δελτίο Τύπου της ΑΙΜ στα αγγλικά.

 

Posted on 24-01-2013 by Secretariat
›› ΔΙΕΘΝΕΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Ο.Α.Τ.Υ.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Αθήνα, 17/01/2013

Διεθνές Ψήφισμα 27 χωρών υπέρ της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

προς την Ελληνική Κυβέρνηση

 

Στη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βάλλει δραματικά το Σύστημα Πρόνοιας, Ασφάλισης και Περίθαλψης της χώρας μας, η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. - Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. - Τ.Υ.Π.Ε.Τ. - Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.) χαιρετίζει κι ευχαριστεί θερμά τη Διεθνή Ενωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, ΑΙΜ (Association Internationale de la Mutualite), η οποία για ακόμη μια φορά στέκεται πολύτιμος αρωγός στον αγώνα που δίνουν τα ελληνικά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη βιωσιμότητά τους.

Εκ μέρους της Διοίκησης και των απανταχού μελών της ΑΙΜ, ο Πρόεδρός της, κ.Jean-Philippe Huchet, με Ψήφισμα που εγκρίθηκε παμψηφεί από τις 48 οργανώσεις-μέλη των 27 κρατών που εκπροσωπεί η Διεθνής Ενωση, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τους λοιπούς πολιτικούς και θεσμικούς φορείς της Ελλάδας, καλώντας τους να προστατεύσουν τα Ελληνικά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, προκειμένου να διασφαλισθεί και να περιφρουρηθεί η επιβίωσή τους.

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Μη-κερδοσκοπικά, Αυτοδιαχειριζόμενα και Αυτοδιοικούμενα, τα Ταμεία Υγείας της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., μη λαμβάνοντας κοινωνικούς πόρους και μη επιβαρύνοντας στο ελάχιστο τον ελληνικό Κρατικό Προϋπολογισμό, έχουν αποτελέσει εδώ και δεκαετίες υπόδειγμα ασφαλιστικών παρόχων για τη χώρα μας αλλά και ενεργό σύμμαχο της Διεθνούς Ενωσης ΑΙΜ στις δράσεις των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΑΙΜ καλύπτει 165 εκ. ασφαλισμένους παγκοσμίως και συγκεντρώνει, ως μέλη της, αυτόνομους, αυτοδιαχειριζόμενους φορείς ασφάλισης υγείας και κοινωνικής προστασίας, που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της Αλληλεγγύης, της Αλληλοβοήθειας και του Μη-κερδοσκοπικού προσανατολισμού. Ο ‘Μουτουαλισμός’, ο διεθνής όρος που χαρακτηρίζει στο σύνολό τους αυτές ακριβώς τις αρχές που διέπουν τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, αποτελεί θεσμό υγιούς και πρωτοπόρας ασφαλιστικής κάλυψης για εκατομμύρια πολίτες διεθνώς, αναδεικνύοντας, έτσι, το εναλλακτικό μοντέλο του Τρίτου Τομέα που στηρίζει την Κοινωνική Οικονομία.

Για το Δ.Σ. της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.,

    Η Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                            ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ                          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΠΕΤΑΣ

                                                                                          Ο Αντιπρόεδρος                                         Ο Ταμίας

                                                                                         ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΗΠΟΣ                                 ΑΛΕΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥ

 

 

 

 

 

Δείτε εδώ το Ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση (αγγλικά).

 

Δείτε εδώ μετάφραση του Ψηφίσματος προς τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση (ελληνικά).

Posted on 17-01-2013 by Secretariat
›› ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεθνής Eνωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ)

στηρίζει την Τρίτη Ηλικία

 

Με το κλείσιμο του 2012 και στο πλαίσιο της επίσημης ανακήρυξής του ως ‘Ευρωπαϊκού Eτους για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών’, η Διεθνής Eνωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας - ΑΙΜ (Association Internationale de la Mutualite) στέλνει το δικό της μήνυμα στήριξης στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Ανακαλύπτοντας από την αρχή την Ενεργό Γήρανση», η ΑΙΜ εξέδωσε ειδική Διακήρυξη, με την οποία κάνει σαφή τη δέσμευση των Αυτοδιαχειριζόμενων Φορέων Ασφάλισης Υγείας – μελών της ως προς το θέμα, με την ανάληψη σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Πρόληψης και της Προαγωγής της Υγείας, προς την κατεύθυνση της Υγιούς Γήρανσης του πληθυσμού παγκοσμίως.

Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Ομοσπονδία των 4 ελληνικών Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας και Περίθαλψης: Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας), Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. (Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περίθαλψης Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος), Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας), Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης) δημοσιοποιεί τη Διακήρυξη της ΑΙΜ για τη στήριξη της Τρίτης Ηλικίας.

 

‘ Υγιής γήρανση: εξαρτάται από τον καθένα ’

 

Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού ¸τους 2012 για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών, η ΑΙΜ, η Διεθνής ¸νωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, δεσμεύτηκε με ποικίλους τρόπους για το θέμα της ενεργού γήρανσης. Μέσω της συμμετοχής της στην ‘Ηλικιακή Συμμαχία’ (age coalition) για το Ευρωπαϊκό ¸τος και της διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου για την ‘Υγιή Γήρανση’ στις 29 Νοεμβρίου 2012, το οποίο έληξε με την έγκριση Διακήρυξης για την Ενεργό Γήρανση, καθώς και την ανάληψη πολυάριθμων δράσεων από τα μέλη της ΑΙΜ σε εθνικό επίπεδο, φάνηκε καθαρά η δέσμευση των μελών της για το θέμα αυτό.

 

Πράγματι, η υγιής γήρανση αποτελεί προτεραιότητα για τις οργανώσεις-μέλη της ΑΙΜ. Τα Ασφαλιστικά και τα Αυτοδιαχειριζόμενα Αλληλοβοηθητικά Ταμεία Υγείας διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλο στην υγιή γήρανση και είναι αφοσιωμένα σε ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών προς όφελος των ασφαλισμένων τους στις επιμέρους χώρες, προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία της Πρόληψης και της Προαγωγής της Υγείας.

 

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότητα της υγιούς γήρανσης, τα μέλη της ΑΙΜ επισημαίνουν τη σπουδαιότητα των παρακάτω: 

 

Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις σε προγράμματα αποτελεσματικότητας του κόστους Πρόληψης

 

Λαμβάνοντας υπόψη πως, σε σύγκριση με το σύνολο του ΑΕΠ,  ποσοστό κάτω του  5% του συνόλου των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη αφιερώνεται στην Πρόληψη, η ΑΙΜ συνηγορεί στο να διατεθούν μεγαλύτερες επενδύσεις για προγράμματα αποτελεσματικότητας κόστους για την πρόληψη.

 

Η AIM πιστεύει, επίσης, πως είναι απαραίτητη η εξεύρεση νέων τρόπων οργάνωσης και παροχής των υπηρεσιών περίθαλψης υγείας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να παραμείνουν ανεξάρτητοι και υγιείς για περισσότερο χρονικό διάστημα και να αναζητηθούν οι τρόποι εκείνοι που θα μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την ανάγκη για εύρεση πόρων εντατικής ιδρυματικής φροντίδας.

 

Η ευτυχία είναι ‘κλειδί’ για την υγιή γήρανση

 

Μεταξύ όλων των  καλών πρακτικών που αφορούν στην υγιή γήρανση, η κοινωνική δικτύωση και η φυσική δραστηριότητα φαίνεται πως προσφέρουν τα πιο θετικά αποτελέσματα. Συχνά σε συνδυασμό, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη σωματική υγεία και ανακούφιση από τη μοναξιά. Η ΑΙΜ τονίζει ότι η ευτυχία αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την υγιή γήρανση. Είναι γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η ευτυχία και η αναφερόμενη από τους ίδιους ευημερία μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην πνευματική και σωματική τους υγεία.

 

Η συμπεριφορά υγείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν αποτελεί ατομική επιλογή μόνο

 

¸ρευνες έδειξαν ότι οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι πολύ-παραγοντικές. ¸τσι, η ΑΙΜ θεωρεί πως, παρότι οι ίδιοι οι άνθρωποι ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για  τη διατήρηση ή όχι της καλής τους υγείας, η συμπεριφορά υγείας καθορίζεται επίσης σημαντικά και από την εκπαίδευση, καθώς και διάφορους άλλους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Άλλωστε, υπάρχει μία ακόμη υποχρέωση: για το Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης, στο να αντιμετωπίζει τους ασθενείς και για την Κοινωνία, στο να φροντίζει τις αδύναμες κι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Η Κοινωνία είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος που θα στηρίζει τις υγιείς επιλογές

 

Συνεπακόλουθα, η ΑΙΜ δίνει έμφαση στο γεγονός ότι, προκειμένου να αυξηθούν τα Υγιή ¸τη Ζωής, απαιτούνται δράσεις σε ευρύτερους παράγοντες που θα καθορίσουν το περιβάλλον ενός ανθρώπου και όχι μόνο την υγεία του. Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις στρατηγικές προαγωγής της υγείας που θα πρέπει να είναι διαφορετικές από εκείνες που αφορούν στην πρόσβαση στην περίθαλψη, όπως είναι η εκπαίδευση, η στέγαση, οι κοινωνικές ανισότητες και η προστασία του περιβάλλοντος.»

Posted on 11-01-2013 by Secretariat
›› ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Αθήνα, 29 /10/2012

 

 ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ 14/11/2012      

Δώσε 10 λεπτά από  το χρόνο σου.     

Αγαπητές/ οι συνάδελφοι,

Ο ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο της κοινής δράσης με την ΟΑΤΥΕ, μέλος της οποίας αποτελεί και σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΠΣΑΤ, οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στο κτίριο της οδού Σισίνη 18 και Ηριδανού, στον ­­­­1ο όροφο του Οργανισμού στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ,

την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 και ώρες 10.00-14.00.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι χειρονομία ουσιαστικής γενναιοδωρίας, φροντίδας, κοινωνικής ευαισθησίας και αγάπης για το συνάνθρωπό μας. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο ζωής. Είναι δώρο ζωής για αυτόν  που το δέχεται, αφού το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται. Η συνεισφορά  των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ´ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Η αιμοδοσία δε διαρκεί πολύ, παρά μόνο 8-10 λεπτά περίπου. Αποτελεί τη μοναδική πηγή από την οποία οι Υπηρεσίες συλλέγουν τις απαραίτητες φιάλες αίματος για να καλύψουν την αυξημένη ανάγκη. Από μία μονάδα αίματος παρασκευάζονται προϊόντα που μεταγγίζονται επιλεκτικά σε ασθενείς που δεν έχουν ανάγκη ολικού αίματος, αλλά κάποιων συστατικών. Κάθε αιμοληψία ολικού αίματος διαχωρίζεται στα 4 κύρια συστατικά: ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, λευκά αιμοσφαίρια, πλάσμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν, αναλόγως και την περίπτωση, περισσότεροι από ένας άνθρωποι.   

Οφέλη όμως από την αιμοδοσία αποκομίζουν και οι δότες. Η  αιμοδοσία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας ή μειώνοντας τις πιθανότητες  κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη και εγκεφαλικό. Επίσης, βελτιώνει τη ρεολογία του αίματος, αφού το αίμα κυκλοφορεί ευκολότερα, με λιγότερη «κούραση» της καρδιάς και λιγότερη επιβάρυνση και φθορά των αγγείων. Τέλος, συμβάλλει στην ψυχική ευεξία λόγω της προσφοράς αγαθού ζωτικής σημασίας στο λήπτη που το έχει ανάγκη.

Ωστόσο, πολλές φορές η άγνοια, η προκατάληψη, ο αδικαιολόγητος φόβος και συχνά ή αδιαφορία αποτελούν τροχοπέδη στην προσφορά ζωής προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. ¸τσι, η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όσων χρειάζονται το αίμα ως θεραπευτικό μέσο. Υπολογίζεται πως η ανάγκη των ασθενών για αίμα φτάνει τις 600.000-650.000 μονάδες αίματος ετησίως στην Ελλάδα. Μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες ενώ το 50% από το συγγενικό περιβάλλον. Εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος..

                 

   Δώστε αίμα                               

                                                              Χαρίστε ζωή

                                                                                               

Η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη για να συγκεντρωθούν αποθέματα και να καλυφθούν οι ανάγκες των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Είμαστε  βέβαιοι για τη δυναμική συμμετοχή σας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ

                                                                         

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αργύρης Δεμερτζής

Ελένη Σπανοπούλου

 

Posted on 06-11-2012 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Next >>