›› ΙΑΤΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 'ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ'

Αθήνα, 12.11.2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 'ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ'

Σώζει Ζωές!

Υγιεινή Διατροφή & Διαβίωση πριν την ασθένεια

 Με μεγάλη επιτυχία και για πρώτη φορά στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και με συμμετοχή 250 ατόμων, Ιατρική Ημερίδα για το παραπάνω θέμα. Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής, που συγκεντρώνει σπουδαίους και γνωστούς επιστήμονες του ιατρικού χώρου και της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Ο.Α.Τ.Υ.Ε.), που έχει φέρει σε παραγωγική συνεργασία τα Ταμεία Υγείας του Προσωπικού των Τραπεζών Εθνικής (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.), Ελλάδος (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.), Αγροτικής (Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.) και των Δημοσιογράφων (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

          Η Ημερίδα έλαβε χώρα, ύστερα από πρωτοβουλία του Ι. Στ. Παπαδόπουλου, τ. Καθηγητή Φαρμακολογίας του Παν/μίου Αθηνών και Επιστημονικού Συνεργάτη της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., πρωτοπόρου στο θέμα της Προληπτικής Ιατρικής, όπως τόνισαν οι συνάδελφοί του.

          Η αθρόα συμμετοχή ιατρών και στελεχών των Ταμείων-μελών της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., όπως και νοσοκομειακών, φοιτητών ιατρικής και άλλων επαγγελματιών του τομέα υγείας, αλλά και αρκετών συνδικαλιστών απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του ειδικευμένου κοινού για το θέμα της Ημερίδας, δηλαδή την Πρόληψη πριν την ασθένεια, όπως και για τις εξαιρετικές εισηγήσεις που παρουσιάσθηκαν.

Την Ημερίδα άνοιξαν οι Πρόεδροι των Ταμείων-μελών της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Γ. Μαλαμής, Πρόεδρος, Γ. Καρπέτας, Αντιπρόεδρος της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ) και Ε. Σπανοπούλου, Ταμίας, τονίζοντας τον μικρό, αλλά πρωτοποριακό ρόλο των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, που έχουν αναπτύξει ισχυρή δικτύωση στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο, καταφέρνοντας να κινητοποιήσουν στις εκδηλώσεις τους σπουδαίο μέρος των καλύτερων Ελλήνων ιατρών με έντονη κοινωνική ευαισθησία. Αυτή η πιλοτική δραστηριότητα της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. καλείται, όπως είπαν, να ασχοληθεί με την Πρόληψη μέσα σε συγκυρία επιδημίας, όσον αφορά τις ασθένειες, αλλά και στο πλαίσιο των επερχόμενων εξελίξεων του ασφαλιστικού υγείας που θα επιβάλλει η νέα κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Eνωση.

          Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής, κ. Δ. Μαντζουράτος, θύμισε ότι οι εμβολιασμοί που εμφανίσθηκαν από το τέλος του 19ου αιώνα, καθιστούν σημαντικούς σταθμούς της Πρωτογενούς Πρόληψης στην αντιμετώπιση των μεγάλων λοιμωδών νοσημάτων που μάστιζαν τους ευρωπαϊκούς και άλλους πληθυσμούς.        

           Οι εισηγητές, οι οποίοι κάλυψαν ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων, π.χ. για την Πρόληψη καρδιαγγειακών, μυοσκελετικών και ψυχικών παθήσεων, καθώς και παθήσεων οράσεως, ακοής, δερματολογικών κ.ά. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις διαπιστώσεις του καθηγητή κ. Ι. Τούντα για την πρόσφατη μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα (1991 – 2004), λόγω της μείωσης των καλών συνηθειών υγιούς διατροφής, της αύξησης του καπνίσματος και της έλλειψης σωματικής άσκησης στον γενικό πληθυσμό. Τη μεγάλη δυνατότητα πρόληψης στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τόνισε ο καρδιολόγος κ. Ν. Πιλάτης, ενώ η κα Κ. Κορφιά, δερματολόγος, υπογράμμισε την εξέχουσα σημασία της υγιεινής του δέρματος, μακριά από την επικίνδυνη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες. Εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του Ε. Ζαχαρία, γιατρού εργασίας, για την πρόληψη παθήσεων της ακοής, λόγω του καταστρεπτικού θορύβου σε χώρους εργασίας και διασκέδασης, όπως κι εκείνη της κας Κ. Μάτσα, ψυχιάτρου, που ανέπτυξε την άμεση ανάγκη εκπαίδευσης των νέων, αλλά και των οικογενειών τους, για τους κινδύνους της εξάρτησης από τις ουσίες. Το ρόλο του περιβάλλοντος, των τοξικών ουσιών και της διατροφής, γενικά και ειδικά, στους χώρους εργασίας και αλλού, στην ανάπτυξη καρκίνων σε διάφορα όργανα ανέφεραν οι Γ. Ρηγάτος, Αθ. Αλεξόπουλος και Δ. Ντουφεξής, Παθολόγοι-Ογκολόγοι. Εισάγοντας το θέμα του ανασφαλούς οικιακού χώρου και των κακοφτιαγμένων δρόμων της πόλης, ο κ. Ι. Παπαδόπουλος ανέπτυξε τα καταστρεπτικά αποτελέσματα του συνδυασμού των παραπάνω με τη λήψη πολλών και βαρέων φαρμάκων από τους ηλικιωμένους, οι οποίοι καταλήγουν να κάνουν συχνά επικίνδυνες πτώσεις.           Συμπερασματικά, οι εισηγητές ανέδειξαν τη μεγάλη δυνατότητα και αναγκαιότητα της παιδείας Πρωτογενούς Πρόληψης και με εξωιατρικά μέσα, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί σοβαρά από τους Δημόσιους φορείς και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που μέχρι σήμερα επενδύουν μικρό μέρος των κεφαλαίων τους σε δραστηριότητες Πρόληψης γενικά και σχεδόν καθόλου στην Πρωτογενή Πρόληψη.

Posted on 03-12-2009 by Secretariat
›› 'ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ': ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

'ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ': ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Μια διεθνής πραγματικότητα με ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές στις διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι έντονο, με επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού:

 • Η χρήση περιττών φαρμάκων δεν επιβαρύνει μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την ανθρώπινη υγεία.
 • Προσοχή: Αρκετά φάρμακα δημιουργούν κλασσική εξάρτηση.
 • Τα φάρμακα ωφελούν, όταν για ιατρικούς λόγους είναι απαραίτητα, λαμβάνονται όπως πρέπει και στη διάρκεια που απαιτούνται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα άνω των 65 ετών.
 • Χωρίς να αυξηθεί η νοσηρότητα, καθώς και η αύξηση του πληθυσμού στο διάστημα 1995-2003, αυξήθηκε η συνταγογράφηση για ηρεμιστικά 39%, αντικαταθλιπτικά 500%, αντιβιοτικά 45% και αναλγητικά 82%. Η αύξηση αυτή αποδεικνύει συνταγογράφηση εκτός ιατρικών αναγκαιοτήτων σε βάρος των ασφαλισμένων.
 • Μειώστε την περιττή και βλαβερή χρήση φαρμάκων αναζητώντας χρήσιμες δραστηριότητες, συμμετέχοντας στην κοινωνική ζωή και ασκώντας σημαντική δραστηριότητα (κίνηση). Είναι εντυπωσιακό το πόσο βελτιώνονται οι παθήσεις και πόσο μειώνονται τα ενοχλήματα ή η εμφάνιση παθήσεων με αυτό τον τρόπο ζωής.

 • Προστατεύετε τον εαυτό σας από τα περιττά φάρμακα, αν ρωτάτε το γιατρό σας: α) ‘- Ποια είναι η συγκεκριμένη διάγνωσή σας, γιατρέ μου; Είναι απαραίτητα τα φάρμακα που μου δίνετε και γιατί;’ β) Αναφέροντας στο γιατρό όλα τα φάρμακα που παίρνετε (κίνδυνος αλληλοεπιδράσεων). γ) Μη αγοράζοντας φάρμακα χωρίς συνταγή (πολύ βασικό).
 • Τα φάρμακα επιδρούν στην ικανότητα οδήγησης. Τo 25% των ατυχημάτων οφείλεται στα φάρμακα.
 • Πληροφορηθείτε για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 10 χιλ. θάνατοι, στις ΗΠΑ 40 χιλ., στην Ελλάδα άγνωστος o αριθμός. 
 • Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τα φάρμακα:

§         διότι ήδη υπάρχει φθορά οργανικών συστημάτων, ιδίως νεφρών και κεντρικού νευρικού συστήματος

§         διότι στην Τρίτη Ηλικία αυξάνονται οι αλλεργίες

§         διότι ορισμένοι ηλικιωμένοι λαμβάνουν με λάθος τρόπο φάρμακα, πιθανόν λόγω μειωμένης μνήμης

§         διότι ο ηλικιωμένος ψάχνει για θεραπεία και νομίζει ότι τα φάρμακα είναι λύση

§         διότι η συνεννόηση είναι ορισμένες φορές δύσκολη (και ο γιατρός ανυπόμονος)

   διότι ο ηλικιωμένος έχει ευαίσθητα συστήματα ομοιοστασίας (νεφροφυτικό σύστημα, ισορροπία, θερμορύθμιση, ενδοκρινική λειτουργία, ύπνος, γνωσιακή λειτουργία, ανοσολογική άμυνα)

 • Προσοχή στα αναποτελεσματικά φάρμακα που κυκλοφορούν και ανήκουν στις κατηγορίες: νοοιροπικά, περιφερικά, αγγειοδιασταλτικά, κεντρικά μυοχαλαρωτικά, ηπατοπροστατευτικά, φλεβοτονικά, χονδροπροστατευτικά, αποχρεμπτικά. Σε κανένα βασικό σύγγραμμα φαρμακολογίας δεν αναφέρονται αυτά τα φάρμακα με θετικά σχόλια.
 • Τρεις καταστάσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν άλλο μέσο αντιμετώπισης και όχι τα φάρμακα: διαταραχές ύπνου, μη καρκινικοί πόνοι, δυσκοιλιότητα.
 • Το πιο ‘αποτελεσματικό φάρμακο’ είναι ένας συνειδητοποιημένος γιατρός με λειτουργική σκέψη, ανεξάρτητος από εμπορικές εταιρείες, ο οποίος σας ακούει, έχει χρόνο για σας και τον εμπιστεύεστε. Αντίθετα, το πιο ‘αναποτελεσματικό φάρμακο’ είναι ένας γιατρός ο οποίος δεν παίρνει ιστορικό, δεν εξετάζει, αλλά γράφει αμέσως εξετάσεις και φάρμακα.
 • Σε έρευνα 349 οικογενειών με 1.037 άτομα, βρέθηκαν 3.646 συσκευασίες φαρμάκων το 35% ήταν μόνο σε χρήση, το 47% δεν χρησιμοποιείτο και το 13% χρησιμοποιείτο περιστασιακά.

Συμπέρασμα: Τα πολλά φάρμακα βλάπτουν την υγεία και το Ταμείο σας που πρέπει να έχει τη δύναμη να σας στηρίζει, όταν το χρειάζεσθε. Είναι στο χέρι σας να βοηθήσετε και τον εαυτό σας και το Ταμείο σας.

Posted on 23-11-2009 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Next >>