›› ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημερίδα για την

‘Ευρωπαϊκή Κοινωνική Οικονομία’

 

Κτίριο Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

 

Λόγω της πρόσφατης ανασυγκρότησης της Διαπαραταξιακής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας του Ευρωκοινοβουλίου και με την πρωτοβουλία της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., σε συνεργασία με τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αιγαίου, Γ. Τσομπάνογλου και τη στήριξη του Γραφείου Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωβουλευτή της «Ομάδας Πρασίνων», Μ. Τρεμόπουλου, όπως και άλλων Ευρωβουλευτών και της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης ‘Social Economy Europe’ (http://www.socialeconomy.eu.org/), διοργανώνεται στις 12 Μαρτίου 2010 Ημερίδα με το παραπάνω θέμα.

Είναι βέβαιο ότι μέσα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της διεθνούς κρίσης και του κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε άλλες προοπτικές, έξω από την απόλυτη κυριαρχία της αγοράς ή τον δύσκαμπτο κρατισμό.

Πράγματι, η Κοινωνική Οικονομία –ή Τρίτος Τομέας- αποτελεί, σημαντικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Ταυτότητας και τομέα με πλούσια προσφορά στη σημερινή πραγματικότητα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής ¸νωσης.

          Παράλληλα, οι θεσμικές αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή ¸νωση στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, τον Τομέα Γενικού Συμφέροντος και τον Τρίτο Τομέα, θα πρέπει να προωθηθούν και να γίνουν ευρύτερα γνωστές στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η Κοινωνική Οικονομία προσφέρει το 10% της Απασχόλησης στα κράτη της κλασσικής Ευρώπης. Επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κοινωνική Οικονομία έχει έντονη παρουσία με τη δραστηριότητα της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της.

          Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική διάσταση. Μπροστά στον κίνδυνο της κοινωνικής διάλυσης, η ανάπτυξη πολιτικών υπέρ της κοινωνικής συνοχής και της εξόδου από την κρίση καθιστά άμεση ανάγκη. Η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να έχει εδώ συνεκτικό, αλλά και αναπτυξιακό, κομβικό ρόλο με καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, διοργανώνουμε την Ημερίδα αυτή στο Γραφείο Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σκοπό να προβληθούν οι δυνατότητες που η Ευρωπαϊκή ¸νωση και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προσφέρουν μέσα από τους θεσμούς και τα προγράμματά τους για τον Τρίτο Τομέα, όπως και για τις προοπτικές που υπάρχουν σήμερα, ιδιαίτερα στη χώρα μας, στο πλαίσιο της αναγκαίας Πράσινης Ανάπτυξης.

 

Οργανωτική Επιτροπή

* Γ. ΤΣΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εργασίας Παν/μίου Αιγαίου, Γρaμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Κοινωνιολόγων, Επιμελητής και Συγγραφέας του Τόμου 

«Η Ανάδυση της Κοινωνικής Οικονομίας» (εκδ. Παπαζήση, 2008 Αθήνα)

* Α. ΚΡΑΟΥΣ, Δ/ντής Διεθνών Σχέσεων Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Αν. Μέλος ‘Social Economy Europe

* Γ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ, Δ/ντής Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Ο.Α.Τ.Υ.Ε.         

* Ρ. ΠΙΠΕΡΗ, Γραμματεία Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

 

 

Ημερίδα για την

 «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

 

Ημ/νία: Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Χώρος διεξαγωγής: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

(Λεωφ. Αμαλίας 8, Αθήνα)

¿ρες: 09:30 – 14:30

 

 

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

09:30                                                         Άνοιγμα

v     Γεώργιος Μαλαμής, Πρόεδρος Ο.Α.Τ.Υ.Ε. – Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.

 

Χαιρετισμοί

v     Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής, «Ομάδα Πρασίνων /

Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία»

v     Κρίτων Αρσένης, Ευρωβουλευτής, «Ομάδα Προοδευτικής Συμμαχίας  Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»

v     Οδυσσέας Βουδούρης, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.

v     ? Ευγενία Τσουμάνη, Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

v     Πάνος Τριγάζης, Διεθνείς Σχέσεις ΣΥΝ

v     Ιωάννης Στεφάνου, Αντιπρόεδρος ΟΚΕ Ελλάδος

 

 

10:30          - 11:30                               Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρεύων: Γεώργιος Καρπέτας, Αντιπρόεδρος Ο.Α.Τ.Υ.Ε. – ΑΙΜ,

Πρόεδρος Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.

 

v     Τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Alain Coheur, Πρόεδρος Social Economy Europe

 

v     Τα προγράμματα του ΟΟΣΑ για την Κοινωνική Οικονομία.

? Ant. Noya, ΟΟΣΑ, Παρίσι

 

v     ΟΚΕ Ευρώπης και Κοινωνική Οικονομία

Jan Ollsen, Μέλος της ΟΚΕ Ευρώπης

 

v     Η νέα ισπανική νομοθεσία για την Κοινωνική Οικονομία.

? Cabra de Luna, Πρόεδρος Κοινωνικής Οικονομίας Ισπανίας

 

 

11:30 – 11:45      Διάλειμμα.

 

 

11:45 – 12:45                           Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρεύων : Αντώνης Αντωνόπουλος, Οικονομολόγος

 

v     Κοινωνική Οικονομία και κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.

Γιώργος Τσομπάνογλου, Κοινωνιολόγος, Καθηγητής, Παν/μιο Αιγαίου

 

v     Κοινωνία των Πολιτών και Κοινωνική Οικονομία.

Δημήτρης Ποταμιάνος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας,

Πάντειο Παν/μιο

 

v     Πραγματικότητες και Προοπτικές δικτύωσης των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα.

Δημήτρης Χατζαντώνης, Δρ. Οικονομικής των Επιχειρήσεων

 

v     2 παραδείγματα για καλές πρακτικές της Κοινωνικής Οικονομίας:

α. το έργο της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., β. το παράδειγμα του Φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα 

Αλέξανδρος Κράους, Δ/ντής Διεθνών Σχέσεων Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Αν. Μέλος Social Economy Europe

 

 

 

12:45 – 14:00        ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

με τη συμμετοχή εισηγητών και των:

 

v     Βάσω Κανελοπούλου, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτρια Περιοδικού «Δαίμων της Οικολογίας».

Σχόλια για το ρόλο της Κοινωνικής Οικονομίας στον τομέα  της προστασίας του περιβάλλοντος και της Πράσινης Ανάπτυξης.

 

v     Ελίζα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος στις Εφημερίδες « Αυγή», «Τα Νέα».

Τι ξέρουμε και τι θέλουμε από την Κοινωνική Οικονομία.

 

 

_________________________________________________________

Γλώσσες εργασίας: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά.

Δεν προβλέπεται ταυτόχρονη μετάφραση.

 

 

Posted on 04-03-2010 by Secretariat
›› ΙΑΤΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 'ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ'

Αθήνα, 12.11.2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 'ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ'

Σώζει Ζωές!

Υγιεινή Διατροφή & Διαβίωση πριν την ασθένεια

 Με μεγάλη επιτυχία και για πρώτη φορά στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και με συμμετοχή 250 ατόμων, Ιατρική Ημερίδα για το παραπάνω θέμα. Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής, που συγκεντρώνει σπουδαίους και γνωστούς επιστήμονες του ιατρικού χώρου και της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Ο.Α.Τ.Υ.Ε.), που έχει φέρει σε παραγωγική συνεργασία τα Ταμεία Υγείας του Προσωπικού των Τραπεζών Εθνικής (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.), Ελλάδος (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.), Αγροτικής (Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.) και των Δημοσιογράφων (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

          Η Ημερίδα έλαβε χώρα, ύστερα από πρωτοβουλία του Ι. Στ. Παπαδόπουλου, τ. Καθηγητή Φαρμακολογίας του Παν/μίου Αθηνών και Επιστημονικού Συνεργάτη της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., πρωτοπόρου στο θέμα της Προληπτικής Ιατρικής, όπως τόνισαν οι συνάδελφοί του.

          Η αθρόα συμμετοχή ιατρών και στελεχών των Ταμείων-μελών της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., όπως και νοσοκομειακών, φοιτητών ιατρικής και άλλων επαγγελματιών του τομέα υγείας, αλλά και αρκετών συνδικαλιστών απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του ειδικευμένου κοινού για το θέμα της Ημερίδας, δηλαδή την Πρόληψη πριν την ασθένεια, όπως και για τις εξαιρετικές εισηγήσεις που παρουσιάσθηκαν.

Την Ημερίδα άνοιξαν οι Πρόεδροι των Ταμείων-μελών της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Γ. Μαλαμής, Πρόεδρος, Γ. Καρπέτας, Αντιπρόεδρος της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ) και Ε. Σπανοπούλου, Ταμίας, τονίζοντας τον μικρό, αλλά πρωτοποριακό ρόλο των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, που έχουν αναπτύξει ισχυρή δικτύωση στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο, καταφέρνοντας να κινητοποιήσουν στις εκδηλώσεις τους σπουδαίο μέρος των καλύτερων Ελλήνων ιατρών με έντονη κοινωνική ευαισθησία. Αυτή η πιλοτική δραστηριότητα της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. καλείται, όπως είπαν, να ασχοληθεί με την Πρόληψη μέσα σε συγκυρία επιδημίας, όσον αφορά τις ασθένειες, αλλά και στο πλαίσιο των επερχόμενων εξελίξεων του ασφαλιστικού υγείας που θα επιβάλλει η νέα κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Eνωση.

          Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής, κ. Δ. Μαντζουράτος, θύμισε ότι οι εμβολιασμοί που εμφανίσθηκαν από το τέλος του 19ου αιώνα, καθιστούν σημαντικούς σταθμούς της Πρωτογενούς Πρόληψης στην αντιμετώπιση των μεγάλων λοιμωδών νοσημάτων που μάστιζαν τους ευρωπαϊκούς και άλλους πληθυσμούς.        

           Οι εισηγητές, οι οποίοι κάλυψαν ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων, π.χ. για την Πρόληψη καρδιαγγειακών, μυοσκελετικών και ψυχικών παθήσεων, καθώς και παθήσεων οράσεως, ακοής, δερματολογικών κ.ά. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις διαπιστώσεις του καθηγητή κ. Ι. Τούντα για την πρόσφατη μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα (1991 – 2004), λόγω της μείωσης των καλών συνηθειών υγιούς διατροφής, της αύξησης του καπνίσματος και της έλλειψης σωματικής άσκησης στον γενικό πληθυσμό. Τη μεγάλη δυνατότητα πρόληψης στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τόνισε ο καρδιολόγος κ. Ν. Πιλάτης, ενώ η κα Κ. Κορφιά, δερματολόγος, υπογράμμισε την εξέχουσα σημασία της υγιεινής του δέρματος, μακριά από την επικίνδυνη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες. Εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του Ε. Ζαχαρία, γιατρού εργασίας, για την πρόληψη παθήσεων της ακοής, λόγω του καταστρεπτικού θορύβου σε χώρους εργασίας και διασκέδασης, όπως κι εκείνη της κας Κ. Μάτσα, ψυχιάτρου, που ανέπτυξε την άμεση ανάγκη εκπαίδευσης των νέων, αλλά και των οικογενειών τους, για τους κινδύνους της εξάρτησης από τις ουσίες. Το ρόλο του περιβάλλοντος, των τοξικών ουσιών και της διατροφής, γενικά και ειδικά, στους χώρους εργασίας και αλλού, στην ανάπτυξη καρκίνων σε διάφορα όργανα ανέφεραν οι Γ. Ρηγάτος, Αθ. Αλεξόπουλος και Δ. Ντουφεξής, Παθολόγοι-Ογκολόγοι. Εισάγοντας το θέμα του ανασφαλούς οικιακού χώρου και των κακοφτιαγμένων δρόμων της πόλης, ο κ. Ι. Παπαδόπουλος ανέπτυξε τα καταστρεπτικά αποτελέσματα του συνδυασμού των παραπάνω με τη λήψη πολλών και βαρέων φαρμάκων από τους ηλικιωμένους, οι οποίοι καταλήγουν να κάνουν συχνά επικίνδυνες πτώσεις.           Συμπερασματικά, οι εισηγητές ανέδειξαν τη μεγάλη δυνατότητα και αναγκαιότητα της παιδείας Πρωτογενούς Πρόληψης και με εξωιατρικά μέσα, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί σοβαρά από τους Δημόσιους φορείς και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που μέχρι σήμερα επενδύουν μικρό μέρος των κεφαλαίων τους σε δραστηριότητες Πρόληψης γενικά και σχεδόν καθόλου στην Πρωτογενή Πρόληψη.

Posted on 03-12-2009 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Next >>