›› ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικό Σημείωμα

«Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ»
ΗΜΕΡΙΔΑ  
ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

           Με την ευκαιρία της πρόσφατης ανασύστασης της Διαπαραταξιακής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συγκροτήθηκε με την υπογραφή 43 Ευρωβουλευτών από τρεις παρατάξεις, διοργανώθηκε με επιτυχία Ημερίδα με τον παραπάνω τίτλο, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010. Το γεγονός της ανασύστασης, καθώς και το μήνυμα του Προέδρου της Διαπαραταξιακής Ομάδας, Marc Tarabella, για στήριξη της Ημερίδας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Γ. Μαλαμής. Η παρουσία και τα μηνύματα Ευρωπαίων, Ελλήνων και ξένων στελεχών και ευρωβουλευτών, όπως  ο Μ. Τρεμόπουλος της Ομάδας των Πρασίνων, που στήριξε ιδιαίτερα την εκδήλωση και ο κ. Κ. Αρσένης, της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τόνισαν την πολιτική σπουδαιότητα της Ημερίδας και του λεγόμενου Τρίτου Τομέα. Το θέμα αυτό ανέπτυξε και η Ε. Τσουμάνη, ως πρώην Γεν. Γραμματέας Ισότητας και νυν Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., καθώς και ο Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του Συνασπισμού, Π. Τριγάζης. Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδος, Ι. Στεφάνου, δήλωσε ότι θα διατυπώσει γνώμη πρωτοβουλίας για τον Τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα.

          Στη συνέχεια, με την προεδρία του Γ. Καρπέτα, Αντιπροέδρου της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., παρουσιάσθηκαν οι εισηγήσεις του Προέδρου του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Social Economy Europe, A. Coheur, Δικτύου που καλύπτει τους συνεταιρισμούς, τα αλληλοβοηθητικά ταμεία, τα εθελοντικά σωματεία και τα ιδρύματα, όπως και του μέλους της ΟΚΕ Ευρώπης, J. Olsson, όπου τονίσθηκε ότι ο Τρίτος Τομέας διαθέτει 2 εκ. επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 20 εκ. εργαζόμενοι στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε δε, ότι η Ισπανική Κυβέρνηση ετοιμάζει, για πρώτη φορά στον κοινοτικό χώρο, συνολικό Νομοσχέδιο για τον τομέα. Στην εισήγηση της Α. Noya, στελέχους του ΟΟΣΑ, παρουσιάσθηκαν τα προγράμματα που προωθούν την Κοινωνική Οικονομία.

          Ακολούθησε μια σειρά εξειδικευμένων εισηγήσεων, που συντόνισε ο Οικονομολόγος Α. Αντωνόπουλος, για τον σπουδαίο συνεκτικό και αναπτυξιακό ρόλο του Τρίτου Τομέα από ¸λληνες εισηγητές. Συγκεκριμένα μίλησαν οι ακαδημαϊκοί Γ. Τσομπάνογλου, Κοινωνιολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δ. Ποταμιάνος, Πρόεδρος Τομέα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Οικονομολόγος, ειδικευμένος στην Κοινωνική Οικονομία, Δ. Χατζαντώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημαντική δραστηριότητα που επετεύχθη στον τομέα αυτόν, μέσω των προγραμμάτων EQUAL. Ο Α. Κράους, Δ/ντής Διεθνών Σχέσεων της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. και μέλος της Social Economy Europe, τόνισε, ως παραδείγματα καλών πρακτικών, την επιτυχία του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου της O.A.T.Y.E., όπως και τη σημασία του Τρίτου Τομέα στην τοπική ανάπτυξη, αναφέροντας το παράδειγμα της Αίγινας.

          Κατόπιν, εγκαινιάζοντας τη διεύρυνση του Τρίτου Τομέα προς τις οργανώσεις Προστασίας του Περιβάλλοντος και των ενεργών πολιτών, η αρχισυντάκτης του περιοδικού «Δαίμων της Οικολογίας», Β. Κανελλοπούλου υπογράμμισε τις ανάγκες ανάπτυξης σχημάτων Κοινωνικής Οικονομίας, παλαιών και νεότερων συνεταιρισμών, περιβαλλοντικών συλλόγων και ΜΚΟ, για την επιτυχία της Πράσινης Ανάπτυξης. Το θέμα αυτό ανέπτυξε και ο Γ. Παρασκευόπουλος, στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος συμπλήρωσε τις δηλώσεις του Μ. Τρεμόπουλου για τη στενή σχέση Πράσινης Ατζέντας και Κοινωνικής Οικονομίας.

          Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο ερευνητής του ΕΚΕ, Δ. Ζιώμας τόνισε το σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί από το Δίκτυο Social Economy Greece. Η Μ. Μητροσίλη, Νομικός, θύμισε τη μεγάλη μάχη της δεκαετίας του ¢90 για την καθιέρωση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα και την πλαισίωση των ψυχοπαθών που αποασυλοποιήθηκαν από τη Λέρο. Εξάλλου η Σ. Ευθυμίου, Γραμματέας του Εθελοντικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ δήλωσε το εξαιρετικό ενδιαφέρον της για την Ημερίδα.

Τέλος, η Α. Κίκιρη, της Νομαρχίας Πειραιά, πεπειραμένο στέλεχος των συνεταιρισμών, της Κοινωνικής Οικονομίας και των συμφώνων τοπικής απασχόλησης, υπεραμύνθηκε της εξαιρετικής σημασίας της παραγωγικής και επιχειρηματικής διάστασης των μονάδων Κοινωνικής Οικονομίας.

          Το γενικό συμπέρασμα της Ημερίδας ήταν ότι η Κοινωνική Οικονομία, κλασσική και νεότερη, παίζει έναν τεράστιο ρόλο σήμερα στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι απούσα και στην Ελλάδα, τόσο στον επιχειρηματικό, όσο και στον προνοιακό χώρο, στον τομέα του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιχειρηματικές μονάδες των συνεταιρισμών, όπως ειπώθηκε, έχουν μεγάλο οικονομικό βάρος σε πολλούς τομείς, προσφέροντας παράλληλα και στήριγμα ενάντια στην κοινωνική διάσπαση, όπως και το σύνολο των μονάδων του Τρίτου Τομέα, σε συνεργασία με το Γενικό Συμφέρον. Επιβεβαιώθηκε ότι στη χώρα μας, σ¢ αυτή την ώρα της μεγάλης κρίσης, ο διευρυμένος τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας διαθέτει ισχυρά όπλα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής με πνεύμα καινοτομίας, που η πολιτική καλείται να πλαισιώσει και να προωθήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.  

 

Posted on 13-04-2010 by Secretariat
›› ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημερίδα για την

‘Ευρωπαϊκή Κοινωνική Οικονομία’

 

Κτίριο Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

 

Λόγω της πρόσφατης ανασυγκρότησης της Διαπαραταξιακής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας του Ευρωκοινοβουλίου και με την πρωτοβουλία της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., σε συνεργασία με τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αιγαίου, Γ. Τσομπάνογλου και τη στήριξη του Γραφείου Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωβουλευτή της «Ομάδας Πρασίνων», Μ. Τρεμόπουλου, όπως και άλλων Ευρωβουλευτών και της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης ‘Social Economy Europe’ (http://www.socialeconomy.eu.org/), διοργανώνεται στις 12 Μαρτίου 2010 Ημερίδα με το παραπάνω θέμα.

Είναι βέβαιο ότι μέσα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της διεθνούς κρίσης και του κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε άλλες προοπτικές, έξω από την απόλυτη κυριαρχία της αγοράς ή τον δύσκαμπτο κρατισμό.

Πράγματι, η Κοινωνική Οικονομία –ή Τρίτος Τομέας- αποτελεί, σημαντικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Ταυτότητας και τομέα με πλούσια προσφορά στη σημερινή πραγματικότητα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής ¸νωσης.

          Παράλληλα, οι θεσμικές αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή ¸νωση στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, τον Τομέα Γενικού Συμφέροντος και τον Τρίτο Τομέα, θα πρέπει να προωθηθούν και να γίνουν ευρύτερα γνωστές στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η Κοινωνική Οικονομία προσφέρει το 10% της Απασχόλησης στα κράτη της κλασσικής Ευρώπης. Επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κοινωνική Οικονομία έχει έντονη παρουσία με τη δραστηριότητα της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της.

          Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική διάσταση. Μπροστά στον κίνδυνο της κοινωνικής διάλυσης, η ανάπτυξη πολιτικών υπέρ της κοινωνικής συνοχής και της εξόδου από την κρίση καθιστά άμεση ανάγκη. Η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να έχει εδώ συνεκτικό, αλλά και αναπτυξιακό, κομβικό ρόλο με καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, διοργανώνουμε την Ημερίδα αυτή στο Γραφείο Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σκοπό να προβληθούν οι δυνατότητες που η Ευρωπαϊκή ¸νωση και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προσφέρουν μέσα από τους θεσμούς και τα προγράμματά τους για τον Τρίτο Τομέα, όπως και για τις προοπτικές που υπάρχουν σήμερα, ιδιαίτερα στη χώρα μας, στο πλαίσιο της αναγκαίας Πράσινης Ανάπτυξης.

 

Οργανωτική Επιτροπή

* Γ. ΤΣΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εργασίας Παν/μίου Αιγαίου, Γρaμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Κοινωνιολόγων, Επιμελητής και Συγγραφέας του Τόμου 

«Η Ανάδυση της Κοινωνικής Οικονομίας» (εκδ. Παπαζήση, 2008 Αθήνα)

* Α. ΚΡΑΟΥΣ, Δ/ντής Διεθνών Σχέσεων Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Αν. Μέλος ‘Social Economy Europe

* Γ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ, Δ/ντής Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Ο.Α.Τ.Υ.Ε.         

* Ρ. ΠΙΠΕΡΗ, Γραμματεία Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

 

 

Ημερίδα για την

 «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

 

Ημ/νία: Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Χώρος διεξαγωγής: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

(Λεωφ. Αμαλίας 8, Αθήνα)

¿ρες: 09:30 – 14:30

 

 

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

09:30                                                         Άνοιγμα

v     Γεώργιος Μαλαμής, Πρόεδρος Ο.Α.Τ.Υ.Ε. – Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.

 

Χαιρετισμοί

v     Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής, «Ομάδα Πρασίνων /

Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία»

v     Κρίτων Αρσένης, Ευρωβουλευτής, «Ομάδα Προοδευτικής Συμμαχίας  Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»

v     Οδυσσέας Βουδούρης, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.

v     ? Ευγενία Τσουμάνη, Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

v     Πάνος Τριγάζης, Διεθνείς Σχέσεις ΣΥΝ

v     Ιωάννης Στεφάνου, Αντιπρόεδρος ΟΚΕ Ελλάδος

 

 

10:30          - 11:30                               Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρεύων: Γεώργιος Καρπέτας, Αντιπρόεδρος Ο.Α.Τ.Υ.Ε. – ΑΙΜ,

Πρόεδρος Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.

 

v     Τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Alain Coheur, Πρόεδρος Social Economy Europe

 

v     Τα προγράμματα του ΟΟΣΑ για την Κοινωνική Οικονομία.

? Ant. Noya, ΟΟΣΑ, Παρίσι

 

v     ΟΚΕ Ευρώπης και Κοινωνική Οικονομία

Jan Ollsen, Μέλος της ΟΚΕ Ευρώπης

 

v     Η νέα ισπανική νομοθεσία για την Κοινωνική Οικονομία.

? Cabra de Luna, Πρόεδρος Κοινωνικής Οικονομίας Ισπανίας

 

 

11:30 – 11:45      Διάλειμμα.

 

 

11:45 – 12:45                           Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρεύων : Αντώνης Αντωνόπουλος, Οικονομολόγος

 

v     Κοινωνική Οικονομία και κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.

Γιώργος Τσομπάνογλου, Κοινωνιολόγος, Καθηγητής, Παν/μιο Αιγαίου

 

v     Κοινωνία των Πολιτών και Κοινωνική Οικονομία.

Δημήτρης Ποταμιάνος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας,

Πάντειο Παν/μιο

 

v     Πραγματικότητες και Προοπτικές δικτύωσης των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα.

Δημήτρης Χατζαντώνης, Δρ. Οικονομικής των Επιχειρήσεων

 

v     2 παραδείγματα για καλές πρακτικές της Κοινωνικής Οικονομίας:

α. το έργο της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., β. το παράδειγμα του Φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα 

Αλέξανδρος Κράους, Δ/ντής Διεθνών Σχέσεων Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Αν. Μέλος Social Economy Europe

 

 

 

12:45 – 14:00        ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

με τη συμμετοχή εισηγητών και των:

 

v     Βάσω Κανελοπούλου, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτρια Περιοδικού «Δαίμων της Οικολογίας».

Σχόλια για το ρόλο της Κοινωνικής Οικονομίας στον τομέα  της προστασίας του περιβάλλοντος και της Πράσινης Ανάπτυξης.

 

v     Ελίζα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος στις Εφημερίδες « Αυγή», «Τα Νέα».

Τι ξέρουμε και τι θέλουμε από την Κοινωνική Οικονομία.

 

 

_________________________________________________________

Γλώσσες εργασίας: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά.

Δεν προβλέπεται ταυτόχρονη μετάφραση.

 

 

Posted on 04-03-2010 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Next >>