›› ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο.Α.Τ.Υ.Ε ΑΠΟ 29/09/2010

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Σπανοπούλου Ελένη (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.)

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Μενεξής Γεώργιος (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Καρπέτας Γεώργιος (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.)

ΤΑΜΙΑΣ : Στάμου Αλέξανδρος (Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.)

ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιαμπουράς Γεώργιος (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.)

ΑΝΑΠΛ. ΤΑΜΙΑΣ : Διαλέτη Φρύνη (Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.)

 

Τακτικά Μέλη

Γέρουλας Αθανάσιος (T.Y.Π.Ε.Τ.)

Δεμερτζής Ανάργυρος (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.)

Καλλίγερος Κοσμάς (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.)

Λιβιεράτος Συμεών (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.)

Παπαϊωάννου Αλέξανδρος (Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.)

Τσούτσιας Παναγιώτης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.)

Posted on 05-10-2010 by Secretariat
›› ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικό Σημείωμα

«Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ»
ΗΜΕΡΙΔΑ  
ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

           Με την ευκαιρία της πρόσφατης ανασύστασης της Διαπαραταξιακής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συγκροτήθηκε με την υπογραφή 43 Ευρωβουλευτών από τρεις παρατάξεις, διοργανώθηκε με επιτυχία Ημερίδα με τον παραπάνω τίτλο, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010. Το γεγονός της ανασύστασης, καθώς και το μήνυμα του Προέδρου της Διαπαραταξιακής Ομάδας, Marc Tarabella, για στήριξη της Ημερίδας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Γ. Μαλαμής. Η παρουσία και τα μηνύματα Ευρωπαίων, Ελλήνων και ξένων στελεχών και ευρωβουλευτών, όπως  ο Μ. Τρεμόπουλος της Ομάδας των Πρασίνων, που στήριξε ιδιαίτερα την εκδήλωση και ο κ. Κ. Αρσένης, της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τόνισαν την πολιτική σπουδαιότητα της Ημερίδας και του λεγόμενου Τρίτου Τομέα. Το θέμα αυτό ανέπτυξε και η Ε. Τσουμάνη, ως πρώην Γεν. Γραμματέας Ισότητας και νυν Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., καθώς και ο Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του Συνασπισμού, Π. Τριγάζης. Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδος, Ι. Στεφάνου, δήλωσε ότι θα διατυπώσει γνώμη πρωτοβουλίας για τον Τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα.

          Στη συνέχεια, με την προεδρία του Γ. Καρπέτα, Αντιπροέδρου της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., παρουσιάσθηκαν οι εισηγήσεις του Προέδρου του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Social Economy Europe, A. Coheur, Δικτύου που καλύπτει τους συνεταιρισμούς, τα αλληλοβοηθητικά ταμεία, τα εθελοντικά σωματεία και τα ιδρύματα, όπως και του μέλους της ΟΚΕ Ευρώπης, J. Olsson, όπου τονίσθηκε ότι ο Τρίτος Τομέας διαθέτει 2 εκ. επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 20 εκ. εργαζόμενοι στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε δε, ότι η Ισπανική Κυβέρνηση ετοιμάζει, για πρώτη φορά στον κοινοτικό χώρο, συνολικό Νομοσχέδιο για τον τομέα. Στην εισήγηση της Α. Noya, στελέχους του ΟΟΣΑ, παρουσιάσθηκαν τα προγράμματα που προωθούν την Κοινωνική Οικονομία.

          Ακολούθησε μια σειρά εξειδικευμένων εισηγήσεων, που συντόνισε ο Οικονομολόγος Α. Αντωνόπουλος, για τον σπουδαίο συνεκτικό και αναπτυξιακό ρόλο του Τρίτου Τομέα από ¸λληνες εισηγητές. Συγκεκριμένα μίλησαν οι ακαδημαϊκοί Γ. Τσομπάνογλου, Κοινωνιολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δ. Ποταμιάνος, Πρόεδρος Τομέα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Οικονομολόγος, ειδικευμένος στην Κοινωνική Οικονομία, Δ. Χατζαντώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημαντική δραστηριότητα που επετεύχθη στον τομέα αυτόν, μέσω των προγραμμάτων EQUAL. Ο Α. Κράους, Δ/ντής Διεθνών Σχέσεων της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. και μέλος της Social Economy Europe, τόνισε, ως παραδείγματα καλών πρακτικών, την επιτυχία του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου της O.A.T.Y.E., όπως και τη σημασία του Τρίτου Τομέα στην τοπική ανάπτυξη, αναφέροντας το παράδειγμα της Αίγινας.

          Κατόπιν, εγκαινιάζοντας τη διεύρυνση του Τρίτου Τομέα προς τις οργανώσεις Προστασίας του Περιβάλλοντος και των ενεργών πολιτών, η αρχισυντάκτης του περιοδικού «Δαίμων της Οικολογίας», Β. Κανελλοπούλου υπογράμμισε τις ανάγκες ανάπτυξης σχημάτων Κοινωνικής Οικονομίας, παλαιών και νεότερων συνεταιρισμών, περιβαλλοντικών συλλόγων και ΜΚΟ, για την επιτυχία της Πράσινης Ανάπτυξης. Το θέμα αυτό ανέπτυξε και ο Γ. Παρασκευόπουλος, στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος συμπλήρωσε τις δηλώσεις του Μ. Τρεμόπουλου για τη στενή σχέση Πράσινης Ατζέντας και Κοινωνικής Οικονομίας.

          Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο ερευνητής του ΕΚΕ, Δ. Ζιώμας τόνισε το σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί από το Δίκτυο Social Economy Greece. Η Μ. Μητροσίλη, Νομικός, θύμισε τη μεγάλη μάχη της δεκαετίας του ¢90 για την καθιέρωση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα και την πλαισίωση των ψυχοπαθών που αποασυλοποιήθηκαν από τη Λέρο. Εξάλλου η Σ. Ευθυμίου, Γραμματέας του Εθελοντικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ δήλωσε το εξαιρετικό ενδιαφέρον της για την Ημερίδα.

Τέλος, η Α. Κίκιρη, της Νομαρχίας Πειραιά, πεπειραμένο στέλεχος των συνεταιρισμών, της Κοινωνικής Οικονομίας και των συμφώνων τοπικής απασχόλησης, υπεραμύνθηκε της εξαιρετικής σημασίας της παραγωγικής και επιχειρηματικής διάστασης των μονάδων Κοινωνικής Οικονομίας.

          Το γενικό συμπέρασμα της Ημερίδας ήταν ότι η Κοινωνική Οικονομία, κλασσική και νεότερη, παίζει έναν τεράστιο ρόλο σήμερα στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι απούσα και στην Ελλάδα, τόσο στον επιχειρηματικό, όσο και στον προνοιακό χώρο, στον τομέα του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιχειρηματικές μονάδες των συνεταιρισμών, όπως ειπώθηκε, έχουν μεγάλο οικονομικό βάρος σε πολλούς τομείς, προσφέροντας παράλληλα και στήριγμα ενάντια στην κοινωνική διάσπαση, όπως και το σύνολο των μονάδων του Τρίτου Τομέα, σε συνεργασία με το Γενικό Συμφέρον. Επιβεβαιώθηκε ότι στη χώρα μας, σ¢ αυτή την ώρα της μεγάλης κρίσης, ο διευρυμένος τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας διαθέτει ισχυρά όπλα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής με πνεύμα καινοτομίας, που η πολιτική καλείται να πλαισιώσει και να προωθήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.  

 

Posted on 13-04-2010 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Next >>