›› ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Αθήνα, 23/10/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

‘Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. συμμετέχει και στηρίζει τον αγώνα

για Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας’

 

Άλλη μια αιφνιδιαστική ενέργεια της Κυβέρνησης έρχεται να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, με την ένταξη των Ταμείων Υγείας Τραπεζών του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ. Τη στιγμή, μάλιστα, που η Ο.Τ.Ο.Ε. έχει καταθέσει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τη σύσταση Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπάλληλων, ως ΝΠΙΔ.

 

            Η Διοίκηση της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της στις επιλογές αυτές, που αποτελούν συμβιβαστικές λύσεις στις επιταγές της Τρόικας και στους όρους του Μνημονίου, με άμεσο κίνδυνο την υποβάθμιση της Υγείας και της Περίθαλψης των ασφαλισμένων.

 

            Είναι απολύτως σαφές ότι απώτερος στόχος είναι και πάλι τα Αποθεματικά των Ταμείων, ακόμη και μετά το ληστρικό κούρεμα που έχουν υποστεί από το PSI.

 

            Η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Ο.Α.Τ.Υ.Ε.), με Ταμεία-μέλη της τα Τ.Υ.Π.Ε.Τ., Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε., Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. και Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και ως μέλος της AIM, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, που συγκεντρώνει 44 Εθνικές Ενώσεις και Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας από 25 χώρες παγκοσμίως και παρέχει κάλυψη Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε 240 εκ. πολίτες, αξιοποιεί τις δυνατότητες και τη δυναμική ενός διαφορετικού μοντέλου διαχείρισης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Μάλιστα, έχει αποδείξει στην πράξη την επιτυχημένη πορεία αυτού του ταχύτατα αναπτυσσόμενου μοντέλου αυτοδιαχείρισης φορέων Υγείας, μη-κερδοσκοπικών, στη βάση της Αλληλεγγύης και της Αλληλοβοήθειας, που αποτελούν πυλώνα στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας.

 

            Σε αυτήν την κατεύθυνση και με στόχο την ανάπτυξη των Ταμείων Υγείας, η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. στηρίζει τον αγώνα της Ο.Τ.Ο.Ε. για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου. Η ένταξη στον χρεωκοπημένο και βαθιά προβληματικό ΕΟΠΥΥ, μόνο ισοπέδωση, ανασφάλεια και ανησυχία μπορεί να προσφέρει.

 

            Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε., με την εμπειρία που διαθέτει, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, πιστεύει ακράδαντα ότι η δημιουργία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο και βιώσιμο θεσμό. Τα Ταμεία που απαρτίζουν την Ο.Α.Τ.Υ.Ε., ΝΠΙΔ, μη-κερδοσκοπικά, με βάση το Νόμο, δεν χρηματοδοτούνται και δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. συμμετέχει στον αγώνα για Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Α.Τ.Υ.Ε.,

                                                 Ο Γεν. Γραμματέας                         Η Πρόεδρος

                                                          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΠΕΤΑΣ            ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

                                                   Ο Αντιπρόεδρος                             Ο Ταμίας

                                                             ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΗΠΟΣ                    ΑΛΕΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥ

Posted on 23-10-2012 by Secretariat
›› ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Αθήνα, 17/10/2012.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

‘ Οχι στην ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ ’

Ανάκληση της απόφασης που αφανίζει υγιή Ταμεία, ζητά η Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

 

Να μην ενταχθεί το ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, γιατί αυτό θα σημάνει την υποβάθμιση υγιούς Ταμείου, ζητά η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Ο.Α.Τ.Υ.Ε.).

 

Η Διοίκηση της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις που φέρουν τον Κλάδο Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Αυτοαπασχολούμενων, ερήμην της Διοίκησης και των ασφαλισμένων του, να εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ και εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τη Διοίκηση, το προσωπικό και τους ασφαλισμένους του Ταμείου, δηλώνοντας πως σχετικό εγχείρημα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και τον ίδιο τον τόπο.

 

Πρόκειται για ανάγκη επιβίωσης, καθώς η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, ένα σύστημα με συσσωρευμένα προβλήματα και ελλειμματικό προϋπολογισμό, δεν μπορεί να προσφέρει εγγύηση Υγείας και Περίθαλψης για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ  και αποτελεί πρόχειρο συμβιβασμό με τις επιταγές της Τρόικας. Το σχέδιο ένταξης δεν συνοδεύεται από καμία στρατηγική, ούτε προκύπτει ως αποτέλεσμα αναλογιστικής μελέτης, συνεπώς προκαλεί μόνον ανασφάλεια και περιβάλλον κινούμενης άμμου.

 

Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις, στην υποστήριξη της Πολιτείας  και στη σώφρονα διαχείριση, ώστε να επιβιώσει, ως μέλος ενός υγιούς Ασφαλιστικού Συστήματος.

 

Το ΕΤΑΑ, που δεν λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις, όπως και στην περίπτωση των Ταμείων-μελών της  Ο.Α.Τ.Υ.Ε. (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΥΠΑΤΕ, ΑΤΠΣΥΤΕ, ΤΥΠΕΤ), ΔΕΝ  επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αποτελεί υπόδειγμα φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για τη χώρα. Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, το Ταμείο αγωνίζεται για τη διατήρηση των ποιοτικών παροχών περίθαλψης και υγείας προς τους ασφαλισμένους του.

 

Η Διοίκηση της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. στηρίζει το δίκαιο αγώνα όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ για την ανακεφαλαιοποίησή του, μετά και την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του αποθεματικού του εξαιτίας του καταστροφικού PSI, καθώς και τη μη ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ και καλεί τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν την απόφαση και να έλθουν σε βήμα διαλόγου με τους θεσμικούς εκπροσώπους του ΕΤΑΑ, των επιμέρους Ταμείων του (ΤΣΜΕΔΕ/ Μηχανικών & ΕΔΕ, ΤΣΑΥ/ Υγειονομικών, ΤΑ.Ν/ Νομικών, ΤΑΣ/ Συμβολαιογράφων, ΤΠΔΑ/ Δικηγόρων Αθηνών, ΤΠΔΘ/ Δικηγόρων Θεσ/νίκης, ΤΥΔΠ/ Δικηγόρων Πειραιά, ΤΥΔΕ-ΤΠΔΕ/ Δικηγόρων Επαρχιών & Δικαστικών Επιμελητών, ΤΠΕΔΕ/ Προνοίας Εργοληπτών Δημοσίων Εργων), καθώς και των επίσημων συλλόγων και των κλαδικών τους ενώσεων (ΤΕΕ, Ιατρικοί Σύλλογοι, Δικηγορικοί Σύλλογοι, κλπ), που από την πρώτη στιγμή έχουν δηλώσει τη δυναμική θέση τους με κοινό μέτωπο και κοινούς αγώνες, προκειμένου να προασπισθεί και να ενισχυθεί ο σημαντικότερος αλλά και πιο ευαίσθητος όλων Τομέας της Υγείας, ενάντια σε κάθε απόφαση που μπορεί να προκαλέσει ισοπέδωση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

 

Για το Δ.Σ. της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Η Πρόεδρος

ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Posted on 17-10-2012 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Next >>