›› Επιστολή της Προέδρου Ο.Α.Τ.Υ.Ε. προς τον Επίτροπο Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, σχετικά με την τρέχουσα δυσμενή κατάσταση του ελληνικού Ε.Σ.Υ.

 

 

Προς τον

κ. Michel Barnier

Επίτροπο

Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

____________________________________________

Αξιότιμε Κύριε Επίτροπε,

Με την ευκαιρία της συνάντησής σας με την αντιπροσωπεία της ΑΙΜ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της, κ. Jean-Philippe Huchet, θα ήθελα να σας μεταφέρω, ως ακολούθως, τη συνοπτική εικόνα της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα η χώρα μου και το Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, εξαιτίας της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, καθώς και μία σύντομη πληροφόρηση σχετικά με την ταυτότητα της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος, Ο.Α.Τ.Υ.Ε., της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω.  

 

Το  Ελληνικό Σύστημα Πρόνοιας, Περίθαλψης και Ασφάλισης υπό κατάρρευση …

Το Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης καταρρέει, καθώς τα μέτρα λιτότητας έχουν περικόψει μεγάλο μέρος των Δημοσίων Δαπανών  κατά τα τελευταία δύο χρόνια, με έμφαση στις μειώσεις των μισθών και με αύξηση της φορολόγησης. Τα μέτρα φαίνεται να έχουν  οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση, σε αύξηση της ανεργίας και σε μία οικονομία που έχει υπερβεί τις δυνατότητές της και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της.

Δεν υπάρχει οικονομία που να μπορεί να διαχειριστεί την κοινωνική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα:

§  O αριθμός των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή στο κατώφλι της φτώχειας, με βάση τα εισοδήματα του 2010, έχει ανέλθει στο 21,4% του πληθυσμού.

§  Τα μέτρα λιτότητας μειώνουν τη δυνατότητα για κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις – επιδόματα), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα επιπλέον 23,5% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας.

§  Το ποσοστό της εγκληματικότητας αυξήθηκε κατά 40%, στη διετία 2008-2010.

§  Αύξηση του αριθμού ατόμων με κατάθλιψη και επεισόδια αυτοκτονίας (37% αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης, σε σχέση με αντίστοιχα στοιχεία πριν από την κρίση).

§  Περιστατικά λιποθυμίας μαθητών, λόγω υποσιτισμού.

§  Άτυπη στάση πληρωμών για δαπάνες περίθαλψης υγείας από ασφαλιστικά ταμεία.

§  Άρνηση των Παρόχων Περίθαλψης Υγείας να δώσουν πίστωση στα Νοσοκομεία ή στα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία και περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα, νοσηλευτήρια ή στο σύστημα Περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή, τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν υψηλότατη δαπάνη για τη ‘Βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους’. Εξαιτίας του PSI, τα Ασφαλιστικά Ταμεία Υγείας έχασαν το 80% περίπου των αποθεματικών τους και δεν δύνανται να διαχειριστούν τις συσσωρευμένες ανάγκες του Ελληνικού Συστήματος Ασφάλισης Υγείας.  

H νεότερη Ελλάδα υπήρξε  μια φτωχή χώρα που επιβίωνε μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Τα τελευταία 35 χρόνια ήταν η μεγαλύτερη χρονική περίοδος κατά την οποία ζήσαμε χωρίς πολέμους. Ομως, την ίδια  περίοδο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε επίσης: τα κύματα εισροής μεταναστών, τη στήριξη μιας ορεινής ενδοχώρας και δεκάδων νησιών, καθώς και την προστασία μιας ακτογραμμής ίσης με αυτήν ολόκληρης της υπόλοιπης Ευρώπης.

Για την Ελλάδα, η Ευρώπη υπήρξε η πυξίδα για ένα καλύτερο μέλλον, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε κάτω από καλύτερες συνθήκες και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, ακόμη και να πραγματοποιήσουμε θαύματα, όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ελληνες δεν επαιτούμε. Ούτε θέλουμε να καλύψουμε τα σφάλματά μας. Δεν αναζητούμε άσυλο για εκείνους που δωροδοκούν τις Αρχές ή εκείνους που δωροδοκούνται.  Το μόνο που έχει ανάγκη η Ελλάδα, είναι να της δοθεί η ευκαιρία να επιβιώσει!

Οπως έγραψε και  ο ποιητής:

« Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη συ δοξαστική
μη, παρακαλώ σας,
μη λησμονάτε τη χώρα μου!»

Οδυσσέας Ελύτης

 

 

Αγαπητέ Κύριε Επίτροπε,

το Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, Ο.Α.Τ.Υ.Ε., σας παρακαλούμε να μεταφέρετε το δια του παρόντος μήνυμά μας στους ομολόγους σας στην Ε.Ε.

 

Παρακαλώ, δεχθείτε, Κύριε Επίτροπε, τους θερμούς μου χαιρετισμούς.

Μετά τιμής,

ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόεδρος Ο.Α.Τ.Υ.Ε. - Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Αντιπρόεδρος ΑΙΜ

Posted on 08-02-2013 by Secretariat
›› ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΑΙΜ)

Αθήνα, 24/01/2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Διεθνούς Eνωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ)

Βρυξέλλες, 22 Ιανουαρίου 2013

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας της Ευρώπης"


Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας

στηρίζουν την οικονομία και το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Eνωσης

 

«Η Αλληλεγγύη είναι η ύστατη ασπίδα προστασίας ενάντια στις ανισότητες», τόνισε ο Βέλγος Ευρωβουλευτής κ. Marc Tarabella (από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), υπογραμμίζοντας ότι τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας στηρίζουν την οικονομία της Ευρωπαϊκής ¸νωσης, καθώς προσφέρουν υγειονομική κάλυψη και κοινωνικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 160 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Marc Tarabella ήταν οικοδεσπότης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 21 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους της Διεθνούς Eνωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, ΑΙΜ (Association Internationale de la Mutualite), με θέμα τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες και ενέργειες για το Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων της Ευρώπης.

Την ικανοποίησή τους από τη μέχρι σήμερα υποστήριξη των Ευρωβουλευτών στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τους Αυτοδιαχειριζόμενους Φορείς Ασφάλισης Υγείας και την προσωπική τους δέσμευση να επιμείνουν σε αυτό το στόχο, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της ΑΙΜ, κ. Jean-Philippe Huchet και οι Αντιπρόεδροι κ. Christian Zahn (από τη Γερμανία), κα Ελένη Σπανοπούλου (από την Ελλάδα), κ. Abdelmoula Abdelmoumni (από το Μαρόκο) και κ. Pedro Bleck Da Silva (από την Πορτογαλία).

«Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής Ευρώπης και θα έπρεπε να ενθαρρύνονται στο να προωθούν και να προάγουν την αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Marc Tarabella, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα προαιρετικό Καταστατικό για τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αναγνώρισή τους, να δημιουργηθεί ένα πεδίο δράσης και να τους επιτραπεί να εργασθούν εντός του πλαισίου της Ευρώπης και σε χώρες όπου δεν υφίσταται σχετικό νομικό πλαίσιο.

Το προεδρείο της ΑΙΜ ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισχυρή τους δέσμευση να στηρίξουν το Καταστατικό για τα Ευρωπαϊκά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας. Υπενθύμισαν την Γραπτή Διακήρυξη για ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, των ενώσεων και των ιδρυμάτων, την οποία προώθησαν οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Tarabella, Bastos, Canfin, Vegriat και Weber και η οποία έλαβε το 2010, 386 υπογραφές.

Θύμισαν, επίσης, την Εκθεση για τα Α.Τ.Υ. που καταρτίσθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Νοέμβριο του 2011. Ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τους Ευρωβουλευτές για το εξαιρετικό έργο και την υποστήριξή τους, μέσω της γνωμοδότησης για το Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας από την εισηγήτρια Ευρωβουλευτή της Επιτροπής για την Απασχόληση, κα Regina Bastos, που υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2012, καθώς και την Eκθεση για ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας από τον εισηγητή Ευρωβουλευτή της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, κ. Luigi Berlinguer, που υιοθετήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013 και που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία της ολομέλειας στις 14 Μαρτίου.

Η AIM υπερασπίζεται θερμά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τους Αυτοδιαχειριζόμενους Φορείς Ασφάλισης Υγείας και, με αυτό το στόχο, χαιρετίζει την επικείμενη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα αποτελέσματα της μελέτης της Κομισιόν για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας στην Ευρώπη.   

 

Φωτό από την εκδήλωση

Υπεύθυνη επικοινωνίας:  

blandine.cassou-mounat@aim-mutual.org

+32 2 234 57 05

____________________________________

 Δείτε εδώ το πρωτότυπο Δελτίο Τύπου της ΑΙΜ στα αγγλικά.

 

Posted on 24-01-2013 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Next >>