›› ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΜ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ

 

Εκθεση συμμετοχής στις Διεθνείς Εργασίες

της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΑΙΜ)

 

Προεδρείο, Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Διοικητικό Συμβούλιο,

Ομάδα Εργασίας Ενάντια στην Απάτη στον Τομέα Υγείας

 

Τετάρτη 4 έως Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

DAK Gesundheit – Αμβούργο

 

Στις αρχές του μηνός Δεκέμβρη (4-6/12/2013), η Διεθνής Ενωση Α.Τ.Υ., ΑΙΜ, πραγματοποίησε στο Αμβούργο και με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των οργανώσεων-μελών της, τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις των θεσμικών σωμάτων του Προεδρείου και του Διοικητικού της Συμβουλίου, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στην Απάτη στον Τομέα Υγείας.

 

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε, μέσω της Ομοσπονδίας, από τους κ.κ.: Γ. Καρπέτα, Πρόεδρο Δ.Σ. Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. - Γεν. Γραμματέα Δ.Σ. Ο.Α.Τ.Υ.Ε. και Αναπλ. Μέλος στο Δ.Σ. της ΑΙΜ, Ε. Ζαφειροπούλου, Μέλος Δ.Σ. Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. –  Δ.Σ. Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Σ. Μανιάτη, Μέλος Δ.Σ. Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. - Δ.Σ. Ο.Α.Τ.Υ.Ε. και Ρ. Πιπέρη, Γραμματεία Δ.Σ. Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

 

Οι συνεδριάσεις φιλοξενήθηκαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις του μεγάλου Γερμανικού Ασφαλιστικού Ταμείου DAK Gesundheit.

 

Το πρόγραμμα και η επιμέρους θεματολογία των ημερών διαμορφώθηκαν ως εξής:

 

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των μελών του Προεδρείου (κεκλεισμένων των θυρών).

 

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

·        EΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ

 

Οι εκπρόσωποι των μελών Γερμανίας της ΑΙΜ (vdek, IKK, Knappschaft και SVLFG) καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους στο ιστορικό Δημαρχείο του Αμβούργου, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Υπουργό Υγείας κα Cornelia Prufer, ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της ΑΙΜ κ. Jean-Philippe Huchet, ενώ αμέσως μετά έγινε περιήγηση των φιλοξενουμένων στους χώρους του Δημαρχείου και παρουσίαση της ίδρυσης, του ιστορικού, καθώς και του πλαισίου λειτουργίας των θεσμικών πολιτικών οργάνων του κρατιδίου, οι συνεδριάσεις των οποίων φιλοξενούνται εκεί.

 

Πρωινή συνεδρία:

·        ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Προεδρεύων:  Christian Zahn, Αντιπρόεδρος ΑΙΜ)

 

1.      Στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάσθηκαν από τον Προεδρεύοντα τα βασικά σημεία δραστηριοποίησης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Φαρμακευτικών και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

 

2.      ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ: Ο κ. Zahn ενημέρωσε τους παρόντες πως η Κομισιόν πρόκειται να συμμετάσχει σε Διαβούλευση της Ε.Ε. για τον εκσυγχρονισμό των Κανονισμών που αφορούν στον ΦΠΑ και θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου 2μήνου του 2014. Στόχος για τα μέλη της ΑΙΜ είναι να αποτραπεί πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στον Τομέα της Υγείας.

 

3.      ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: Η εφαρμογή της Οδηγίας του 2011 αποτέλεσε αφορμή για τη διοργάνωση επιτυχημένης Ημερίδας σχετικά με τα αποτελέσματά της, από την ΑΙΜ και το μέλος Βελγίου MLOZ, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τις εργασίες της Ημερίδας διαπιστώθηκε πως η εφαρμογή της Οδηγίας διαφέρει από χώρα σε χώρα και δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά.

 

4.      HORIZON 2020’1: Πρόκειται για ένα νέο Ερευνητικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής ¸νωσης και αφορά στην περίοδο 2014 – 2020. Ο κ. Zahn έδωσε έμφαση στη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος αυτού, με ενδεχόμενη ανάληψη έργου από τα μέλη της ΑΙΜ.

 

5.      ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ: Αποτελούν φλέγον θέμα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  αυτή τη στιγμή, μετά και την άσκηση σημαντικών πιέσεων από την ΑΙΜ προς το Ευρωκοινοβούλιο για μεγαλύτερη ασφάλεια των ασθενών. Προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον σκάνδαλα, όπως αυτό των εμφυτευμάτων μαστού PIP και των εμφυτευμάτων ισχίου (‘μετάλλου-σε-μέταλλο’), η ΑΙΜ έχει ζητήσει: μια κεντρική διαδικασία έγκρισης για τις ιατροτεχνολογικές συσκευές υψηλού κινδύνου, βελτιωμένες κλινικές έρευνες και υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης για τους κατασκευαστές. Σχετικές δράσεις της ΑΙΜ προς την κατεύθυνση αυτή συμπεριέλαβαν συναντήσεις με Ευρωβουλευτές, άρθρα, Δελτία Τύπου και Συνέντευξη Τύπου στο Αμβούργο, τα οποία θα δημοσιεύονταν στον γερμανικό τύπο. Παρ’ όλα αυτά, η θέση της ΑΙΜ υποστηρίχθηκε μόνον από την Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου και όχι από την Ολομέλεια της 23/10/13. Ως εκ τούτου, ο κ. Zahn κάλεσε όλα τα μέλη να έλθουν σε επαφή με τα Υπουργεία της χώρας τους, προκειμένου να στηρίξουν τη θέση της ΑΙΜ.

 

6.      ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ Α.Τ.Υ.: Θέμα μόνιμου ενδιαφέροντος και πρώτης προτεραιότητας για τα μέλη της ΑΙΜ. Ο κ. Zahn μίλησε για την πορεία των εργασιών της Κομισιόν σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμού Αξιολόγησης των Επιπτώσεων, μέσω διαφορετικών συναντήσεων με τη διαρκή Επιτροπή. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, τα κράτη-

___________________________________

1 To «Ορίζοντας 2020» είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία, με συνολικό προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ έως τη λήξη του, στο τέλος της δεκαετίας.

Η χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 ερευνητικούς τομείς προς χρηματοδότηση, στους οποίους θα εστιαστεί η δράση κατά το διάστημα 2014-2015, όπως την εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη (549 εκατ. ευρώ), τις μεταφορές (375 εκατ. ευρώ), την «πράσινη» ενέργεια (359 εκατ. ευρώ), την ψηφιακή ασφάλεια και τις «έξυπνες» πόλεις. Οι περισσότερες προσκλήσεις προς ερευνητές και καινοτομικές επιχειρήσεις, που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2014, είναι ήδη ανοικτές για την υποβολή σχεδίων για χρηματοδότηση, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες εντός του έτους. Ο προϋπολογισμός του 2014 φθάνει τα 7,8 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση του προγράμματος «θα δοθεί με βάση τρεις άξονες: α. Επιστημονική αριστεία: Περίπου 3 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται υποτροφίες 1,7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ¸ρευνας (ERC) για επιστήμονες υψηλού επιπέδου και 800 εκατ. ευρώ για υποτροφίες Μαρί Κιουρί για νεότερους ερευνητές, β. Βιομηχανική υπεροχή: 1,8 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της βιομηχανικής υπεροχής της Ευρώπης σε τομείς όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι νανοτεχνολογίες, οι προηγμένες τεχνολογίες μεταποίησης, η ρομποτική, οι βιοτεχνολογίες και το διάστημα, γ. Κοινωνικές προκλήσεις: 2,8 δισ. ευρώ για καινοτόμα σχέδια που αφορούν υγεία, γεωργία, ναυτιλία και βιοοικονομία, ενέργεια, μεταφορές, δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότητα των πόρων και πρώτες ύλες, σκεπτόμενες κοινωνίες και ασφάλεια.

μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη έκαναν ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι οργανώσεις που έως πρότινος προέβαλαν αντιδράσεις, σταμάτησαν να εναντιώνονται στη δημιουργία του Καταστατικού. Στόχος της ΑΙΜ παραμένει η κατάρτιση προτεινόμενου Νομοσχεδίου πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.

 

7.      Νέα ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: H Corinna Hartrampf (Project Manager AIM) τόνισε τα σημεία της Συμφωνίας που θα πρέπει να προβληματίσουν τα μέλη της ΑΙΜ. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Μέρος της δυσκολίας που φέρει ο συγκεκριμένος ‘φάκελος’ είναι και η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι κοινωνικές και οι υγειονομικές υπηρεσίες ενδιαφέρουν το ίδιο, όσο και άλλοι τομείς, όπως οι πολιτικές για την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Ο Christian Zahn τόνισε την αναγκαιότητα για μεγαλύτερη δημοσιότητα και διαφάνεια των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν είναι στο σύνολό του γνωστό το περιεχόμενό τους. Η ΑΙΜ έχει αποφασίσει την κατάρτιση σχεδίου γνωμοδότησης σχετικά με τη Συμφωνία για το Εμπόριο των Υπηρεσιών. Ο Alain Coheur έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως η ΑΙΜ πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα τι είναι αυτό που δεν επιθυμούμε να έχουμε και πως η υγεία δεν είναι και δεν πρέπει επ’ουδενί να θεωρηθεί εμπορικό αγαθό. Ο Jean Hermesse ενίσχυσε την άποψη αυτή, λέγοντας πως χρειαζόμαστε μια λίστα με καταγεγραμμένες δραστηριότητες οι οποίες δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να καλύπτονται από τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (ΤΤΙΡ)2, όπως για παράδειγμα, η διάρκεια της κάθε πατέντας, η διαφήμιση και οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας.      

 

8.      Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ στην Ευρώπη (HTA), με επισκόπηση του πεδίου αρμοδιοτήτων του δικτύου EUnetHTA, καθώς και το Διαρκές Δίκτυο Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την Irina Odnoletkova, στέλεχος της MLOZ του Βελγίου˙ οπως ανέλυσε η κα Odnoletkova, ο ρόλος της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας είναι σήμερα πολύ σημαντικός, καθώς αποτελεί μια πολυεπιστημονική διαδικασία, η οποία συνοψίζει τις πληροφορίες που αφορούν  στα ιατρικά, κοινωνικά, οικονομικά, νομικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας της υγείας με συστηματικό, διαφανή, αμερόληπτο, δραστικό τρόπο. Στόχος της είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ασφαλών και αποτελεσματικών πολιτικών υγείας, που θα επικεντρώνονται στον ασθενή και θα επιδιώκουν έλεγχο του ύψους των δαπανών. Η HTA βοηθά στην κατανομή του προϋπολογισμού στις παρεμβάσεις εκείνες που προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία ανά μονάδα κόστους. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, έχει συσταθεί ειδικό Ευρωπαϊκό Δίκτυο, το EUnetHTA, με σκοπό δράσεις που θα σχετίζονται με τα στρατηγικά ζητήματα που συνδέουν την Ε.Ε. με την Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας. Το Δίκτυο θα παράσχει στρατηγική καθοδήγηση στο μηχανισμό επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας και θα στηρίξει πολιτικές συνέργιες.

 

___________________________________________________________________________________

2 Η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP) είναι μία εμπορική συμφωνία, την οποία διαπραγματεύονται επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αποσκοπεί στην άρση των εμπορικών φραγμών σε ένα ευρύ πεδίο οικονομικών τομέων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αγοραπωλησία αγαθών και υπηρεσιών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Επιπλέον της περικοπής δασμών σε όλους τους τομείς, η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια πίσω από τα τελωνειακά σύνορα - όπως είναι οι διαφορές στις τεχνικές κανονιστικές ρυθμίσεις, στα πρότυπα και στις διαδικασίες έγκρισης. Τα παραπάνω κοστίζουν συνήθως άσκοπο χρόνο και χρήμα στις εταιρείες που επιθυμούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους και στις δύο αγορές. (Παραδείγματος χάρη, όταν ένα αυτοκίνητο εγκρίνεται ως ασφαλές στην ΕΕ, πρέπει να περάσει από νέα διαδικασία έγκρισης στις ΗΠΑ, παρόλο που τα πρότυπα ασφαλείας είναι όμοια.).Οι διαπραγματεύσεις της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης θα εξετάσουν επίσης το άνοιγμα και των δύο αγορών στον τομέα των υπηρεσιών, των επενδύσεων και των δημοσίων συμβάσεων έργων. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες.

 

 

9.      Ακόμη, έγινε σύντομη αναφορά στο έργο της ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ: Ο προεδρεύων Hans Jurgen Faust προσκάλεσε όλα τα μέλη της ΑΙΜ να λάβουν μέρος στην Ομάδα. Επέμεινε στη σπουδαιότητα εξεύρεσης κοινών λύσεων για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα υγείας, είτε μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας, είτε μετέχοντας, μαζί με την ΑΙΜ, σε κοινωνικές επενδύσεις. Επιβεβαίωσε, επίσης, τη συνεργασία της ΑΙΜ με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στην Απάτη και τη Διαφθορά στον Τομέα Υγείας (EHFCN).

 

Απογευματινή συνεδρία:

·        ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Από τα βασικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ήταν:

1.      Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ - για την πλήρωση της θέσης που δεν κατέχει πλέον η Ο.Α.Τ.Υ.Ε. - που θα εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές χώρες με εγγεγραμμένα μέλη λιγότερα των 10 εκ.˙ σε συνέχεια των δύο υποψηφιοτήτων που υπεβλήθησαν, του Βρετανού Marc Bell (Benenden HealthCare) και της Πορτογαλίδας Ana Maria Marques Silva (UMP), αποσύρθηκε εκείνη του κ. Bell και ψηφίσθηκε ομόφωνα η αίτηση της κας Silva. H κα Silva έχει ασχοληθεί ενεργά με την Κοινωνική Οικονομία και τους τομείς ασφαλιστικών υγείας και των αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων, ενώ είναι, μεταξύ άλλων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και υποψήφια Ακαδημαϊκή Διδάκτωρ στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες. Η κα Silva δεσμεύτηκε να εκπροσωπήσει και να στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ‘μικρές χώρες’, μέσω του νέου θεσμικού της ρόλου στην ΑΙΜ.

 

2.     Εγκριση πρότασης για τη σύσταση νέας ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Η Ομάδα θα επικεντρωθεί στα θέματα που αφορούν στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Η μεθοδολογία που προτείνεται να ακολουθηθεί, θα εστιασθεί : α) στην προσπάθεια για εξάλειψη ή μείωση των παραγόντων κινδύνου (επικέντρωση στις στρατηγικές πρόληψης που εφαρμόζονται με τον εντοπισμό των κινδύνων και τις δράσεις αποφυγής), καθώς και β) στην ενδυνάμωση των πόρων και των δυνατοτήτων της καλής υγείας, προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η εν γένει ευημερία των πολιτών. Η Ομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2014, με Προεδρεύοντα τον Δ/νοντα Σύμβουλο του γερμανικού ασφαλιστικού ταμείου SVLFG, κ. Leo Blum.

 

3.     ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ, από τον Πρόεδρο ΑΙΜ, Jean-Philippe Huchet

ü  O Πρόεδρος παρουσίασε εν συντομία τις εξελίξεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Α.Τ.Υ., που θα αποτελέσει το ορόσημο για την αναγνώριση του θεσμού του μοντέλου των Α.Τ.Υ. σε επίπεδο Ε.Ε. Τα αποτελέσματα της σχετικής διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέδειξαν την ισχυρή υποστήριξη για το Καταστατικό, με 305 αποκρίσεις, το 70% των οποίων ζητά τη θέσπιση και καθιέρωσή του.

 

ü  Ο κ. Huchet τόνισε ακόμη τη δημιουργική συνεργασία της ΑΙΜ με τους εταίρους της από τον μουτουαλιστικό χώρο και το χώρο της υγείας. Μίλησε για το Διεθνές Συνέδριο για τη μακροχρόνια φροντίδα υγείας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Γαλλία, με περισσότερους από 150 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

 

ü  Τόνισε, επίσης, τις προσπάθειες για ενδυνάμωση της ΑΙΜ από το 2011, με την αξιοσημείωτη αύξηση των οργανώσεων-μελών της, από 38 σε 50.

 

ü  Αναφέρθηκε στην πορεία της διαδικασίας για την ανεύρεση του κατάλληλου υποψηφίου για την κάλυψη θέσης Εκτελεστικού Διευθυντή· επισημάνθηκε πως, παρά την πληθώρα των αιτήσεων που έχουν παραληφθεί, δεν έχει ακόμη βρεθεί άτομο που να συγκεντρώνει στο σύνολο τα τυπικά, αλλά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτεί η θέση. Επιδιώκεται η πλήρωση της θέσης εντός του α’ εξαμήνου 2014.

 

ü   Μίλησε, τέλος, για την πρόσληψη νέου Junior Project Manager, του εκπαιδευόμενου στη γαλλική FNMF Romain Chave, με 6μηνη σύμβαση εργασίας

 

4.      Αναφορά στις δράσεις της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (Αντιπρόεδρος, Christian Zahn)

ü  Ο κ. Zahn έκανε συνοπτική αναφορά στα σημεία ενδιαφέροντος για την ΑΙΜ κατά τους προσεχείς μήνες, από τον ΦΠΑ έως την Ερευνα, τη Διασυνοριακή Φροντίδα Υγείας και τις Ιατροτεχνολογικές Συσκευές.

 

ü  Ο Alain Coheur, Πρόεδρος της Social Economy Europe, αναφέρθηκε στο ρόλο της SEE σχετικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές του 2014, συμπεριλαμβανομένων της υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Καταστατικού των οργανώσεων Κοινωνικής Οικονομίας, της ανάπτυξης της υποομάδας Κοινωνικής Οικονομίας του Ευρωκοινοβουλίου και του νομικού πλαισίου κοινωνικών υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος.

 

5.      Αναφορά στις δράσεις της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (Αντιπρόεδρος, Jose Maria Carriga)

ü  Ο κ. Carriga παρουσίασε τις εξελίξεις για τον Μουτουαλισμό σε τρεις χώρες συγκεκριμένα: την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Κολομβία, όπου και πραγματοποιήθηκε σχετικό Φόρουμ τον περασμένο Νοέμβριο. Ανέφερε, ακόμη, τη συνεργασία με νέους εταίρους, όπως τη MERCOSUR και τις συνεδριάσεις της Mont Blanc.

 

6.      Αναφορά στις δράσεις της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ/ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: (Αντιπρόεδρος, Abdelmoula Abdelmoumni)

ü  Ο κ. Abdelmoumni μίλησε για τις ενέργειες της Περιφέρειας, επισημαίνοντας τη συμμετοχή στις Διεθνείς Συνεδριάσεις της Ενωσης Κοινωνικής Ασφάλισης στη Ντόχα, τον περασμένο Νοέμβριο.

 

7.     Ενημέρωση σχετικά με την αναθεώρηση του Καταστατικού και του Εσωτερικού Κανονισμού της ΑΙΜ (Luc Carsauw, Ταμίας και Υπεύθυνος Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Καταστατικού της ΑΙΜ)

ü  O κ. Carsuaw αναφέρθηκε στα σημεία προς τροποποίηση: α. τη διάρκεια ιδιότητας μέλους ως αντεπιστέλλοντος και τη μετατροπή του σε πλήρες, β. τις προϋποθέσεις επί καθορισμού τινός ως Προεδρεύοντος σε Ομάδα Εργασίας, γ. το αίτημα να είναι δυνατή η ένταξη στην ΑΙΜ οργανώσεων-ομπρέλλας επιμέρους Ομοσπονδιών (όπως UAM, AMA, ODEMA κλπ) με την ιδιότητα Υπερεθνικού Εταιρικού Συνεργάτη (ενώ παράλληλα να επιτρέπεται στις ομοσπονδίες ή τα μέλη αυτών να παραμένουν μέλη της ΑΙΜ), δ. η επαναδιατύπωση φράσεων με συγκεχυμένη έννοια.

ü  Εντός του 2014, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις της Επιτροπής, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όποιες προτάσεις τροποποίησης και να τεθούν προς έγκριση κατά τις εργασίες του Ιουνίου 2014. Προηγουμένως και σε έγκαιρο χρόνο, οι τελικές προτάσεις θα αποσταλούν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εν συνεχεία, θα ζητηθεί η συνδρομή νομικών επί επιβεβαίωσης της ορθής διατύπωσης των προτάσεων.

Συζητήθηκαν, επίσης:

8.      « Οι Πολιτικές Υγείας και Ασφάλισης Υγείας, μετά τις εκλογές της Γερμανίας». Ο Jurgen Hohnl, ανέφερε πως μετά τις εκλογές στη Γερμανία, τις οποίες κέρδισε το δεξιό κόμμα, είναι απαραίτητη η σύναψη συνασπισμού μεταξύ δεξιού και αριστερού κόμματος, με σχετική συμφωνία. Βασικές παράμετροι σε μια τέτοια συμφωνία είναι, μεταξύ άλλων: η χρηματοδότηση της υποχρεωτικής ασφάλισης και μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, η διασφάλιση, σε εθνικό επίπεδο, της επικεντρωμένης στον ασθενή φροντίδας και της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία.

9.      Επικύρωση αντικατάστασης τακτικών /αναπληρωματικών μελών στο Δ.Σ. της ΑΙΜ (για την Ο.Α.Τ.Υ.Ε., ορισμός του Προέδρου Δ.Σ., κ. Π. Σόμπολου, ως τακτικού μέλους)

10.  ΝΕΑ ΜΕΛΗ: δύο νέοι αυτοδιαχειριζόμενοι φορείς ασφάλισης από το Μαρόκο εντάχθηκαν στο δυναμικό των μελών της ΑΙΜ: η MGEN (Mutuelle Generale de lEducation Nationale), ως πλήρες μέλος και η MDII ('Mutuelle des Douanes et Impôts Indirects'), ως αντεπιστέλλον.

Η ΑΙΜ εκπροσωπεί, πλέον, 52 οργανώσεις από 28 χώρες.

11.  Ο Οικονομικός Απολογισμός 2013 (έως την 30/09/13) και ο Προϋπολογισμός 2014.    

 

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

·        ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ Προεδρεύων: Hans-Jurgen Faust

 

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, παρουσιάσθηκαν:

1.      Το παράδειγμα του Γερμανικού Ασφαλιστικού Ταμείου Techniker Krankenkasse Hamburg, που ασφαλίζει περισσότερους από 8 εκ. Γερμανούς πολίτες, από τον τέως αστυνομικό Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, Frank Keller. Ο κ. Keller μίλησε για τον Ειδικό Τομέα Εσωτερικού Ελέγχου που διαθέτει το Ταμείο, του οποίου ο ίδιος ηγείται. Ο Τομέας αποτελείται από 60 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων και με ρόλο διερεύνησης κι ελέγχου ασφαλιστικών κινήσεων και λογαριασμών, για τον εντοπισμό παραβατικών πρακτικών, δηλαδή φαινομένων απάτης και διαφθοράς (υπερχρεώσεων, υπερκαταναλώσεων, υπερσυνταγογραφήσεων κλπ). ¼πως ανέφερε, η αναγνώριση κακών πρακτικών δεν είναι εύκολη και πως τα περιστατικά είναι, δυστυχώς, πολλά, απαιτούνται επομένως σε πολλές περιπτώσεις διπλοί έλεγχοι των λογαριασμών. Μίλησε ακόμη για περιπτώσεις απάτης που αφορούν σε υψηλού κόστους φάρμακα για τον καρκίνο, από ασθενείς.

2.      Παραδείγματα κακής χρήσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας (EHIC),

a.      από την Hanna Mettig, Δικηγόρο, Γερμανικό Γραφείο Διεθνούς Διασύνδεσης Ασφάλισης Υγείας, η οποία περιέγραψε τα ζητήματα που ανακύπτουν από μη σωστή χρήση της EHIC, συμπεριλαμβανομένων και πλαστών καρτών για προγραμματισμένη φροντίδα.

3.      Παραδείγματα δυσλειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας,

από τον Christian Horemans, στέλεχος της Union Nationale des Mutualites Libres, Βελγίου. Ο κ. Horemans διαπίστωσε τη δυσκολία εφαρμογής ή σωστής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Κάρτας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτικές και πρακτικές κάθε χώρας παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε.

Ανέφερε τη μελέτη περιπτώσεων:

α)         Βέλγου ασθενούς που υποβάλλει την Κάρτα σε Ολλανδικό φαρμακείο. Ο ασθενής

πληρώνει μόνο συμμετοχή (ή και τίποτα) για το φάρμακο. Το ολλανδικό φαρμακείο κρατά αντίγραφο της Κάρτας και χρεώνει το φάρμακο στον ολλανδικό φορέα υγειονομικής ασφάλισης. Ο ολλανδικός φορέας με τη σειρά του αποζημιώνει το φαρμακείο και χρεώνει το Βελγικό ασφαλιστικό σύστημα. Το Βελγικό ασφαλιστικό σύστημα αποζημιώνει την Ολλανδία. Ετσι, στην ουσία, ο Βέλγος φορολογούμενος πληρώνει! 

  

β)         Συνταξιούχων κράτους-μέλους της Ε.Ε. που επισκέπτονται για περίοδο δύο μηνών την  Ισπανία κάθε χρόνο και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στο να αποζημιωθούν από την Ισπανία για ιατρικές δαπάνες που συνδέονται με χρόνιες παθήσεις από τις οποίες πάσχουν. Οι λόγοι είναι ότι: 1) η Ευρωπαϊκή Κάρτα δεν αναγράφει πως οι ασφαλισμένοι είναι συνταξιούχοι, 2) η Ισπανία ζητά από τους Ευρωπαίους συνταξιούχους να υποβάλουν συμπληρωματικό έγγραφο εκδοθέν από τον εθνικό ασφαλιστικό τους φορέα, που θα πιστοποιεί στην ισπανική γλώσσα ότι ευρίσκονται σε σύνταξη.

Η προβληματική του θέματος εντοπίζεται στο γεγονός πως οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι υποχρεούνται να πληρώσουν όλες τις ιατρικές δαπάνες που σχετίζονται με τη χρόνια πάθησή τους και θα πρέπει να αξιώσουν την αποζημίωσή τους όταν θα επιστρέψουν στην χώρα τους (λ.χ. το Βέλγιο). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να φέρουν μαζί τους στην Ισπανία δικό τους στοκ από τα απαραίτητα για την πάθησή τους φάρμακα. Το παράδειγμα αυτό δεν είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία!   

4.     Η Παραβατικότητα και η Ευθύνη των ιατρών στη Γερμανία, από τον Δρα Stephan Meseke, Σύμβουλο της GKV-SV (Οργανισμού-Ομπρέλας του Γερμανικού Εθνικού Συστήματος Ασφάλισης Υγείας), ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόβλημα του ρόλου και της αξιοπιστίας των ιατρών στην περίπτωση της Απάτης, χρησιμοποιώντας ως τεκμηρίωση τα αποτελέσματα μελέτης που έδειξαν πως το 30% των ιατρών αγνοούν την απαγόρευση να δέχονται αμοιβές προκειμένου να κατευθύνουν τους ασθενείς σε συγκεκριμένο πάροχο φροντίδας υγείας.

5.     Διανεμήθηκε, επίσης, φυλλάδιο σχετικά με το σκοπό της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στην Απάτη.

6.     Εγινε, τέλος, αναφορά σε ερωτηματολόγιο που θα διακινηθεί στα μέλη της Ομάδας και αφορά στους προβληματισμούς που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της απάτης.

 

 

_________________________________________________________

 

Γεώργιος Καρπέτας, Πρόεδρος Δ.Σ. Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. - Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Σπυρίδων Μανιάτης, Μέλος Δ.Σ. Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. - Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Ειρήνη Ζαφειροπούλου, Μέλος Δ.Σ. Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. - Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Ροζαλία Πιπέρη, Γραμματεία Δ.Σ. Ο.Α.Τ.Υ.Ε. 

 

Δεκέμβριος 2013

  

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΙΜ

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ (αλφαβητικά)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΧΩΡΑ

AASSIMI

Brahim

Mutuelle Générale des Postes et Télécommunications (MGPTT)

ΜΑΡΟΚΟ

ABDELMOUMNI

Abdelmoula

Mutuelle Générale du Personnel des Administrations Publiques (MGPAP)

ΜΑΡΟΚΟ

ADIL

Rachid

prévoyance sociale des Tabacs (MAMT)

ΜΑΡΟΚΟ

ALAMI

Aziz

CNOPS - OMFAM

ΜΑΡΟΚΟ

ALAOUI

Abdelaziz

Caisse Mutualiste Interprofessionnelle Marocaine (CMIM)

ΜΑΡΟΚΟ

ALLOUCHE

Bouchaib

Caisse Mutuelle de Sécurité Sociale "CMSS"

ΜΑΡΟΚΟ

ATIYA

Abdelhak

prévoyance sociale des Tabacs (MAMT)

ΜΑΡΟΚΟ

BAJILALI

Fouad

Mutuelle des Forces Auxiliaires

ΜΑΡΟΚΟ

BALÁŽOVÁ,

Lenka

Union Insurance Company

ΤΣΕΧΙΑ

BALLAST

Thomas

Techniker Krankenkasse

Germany

BELL

Marc

Benenden Health

ΜΕΓ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

BELLIARD

Jean-François

Caisse Centrale de la Mutualité Sociale Agricole (CCMSA)

ΓΑΛΛΙΑ

BENDER

Hans

Verband der Ersatzkassen e. V. (vdek)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

BLECK DA SILVA

Pedro

Montepio Geral

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

BLUM

Leo

Sozialversicherung für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau (SVLFG)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

BOUZAACHANE

Ali

prévoyance sociale des Tabacs (MAMT)

ΜΑΡΟΚΟ

BUDDE

Willi

AIM Honorary President

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

CARSAUW

Luc

Union Nationale des Mutualités Socialistes (UNMS)

ΒΕΛΓΙΟ

CASSOU-MOUNAT

Blandine

AIM - Association Internationale de la Mutualite

ΒΕΛΓΙΟ

CAUBO

Luc

Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ČERNIAUSKAS

Gediminas

Ministry of Health of the Republic of Lithuania

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

CHAHIR

Farouk

Caisse Mutualiste Interprofessionnelle Marocaine (CMIM)

ΜΑΡΟΚΟ

CHRISTENSEN

Lawrence

Benenden Health

ΜΕΓ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

COHEUR

Alain

Union Nationale des Mutualités Socialistes (UNMS)

ΒΕΛΓΙΟ

DAOU

Ghassan

Union des Mutuelles Santé - Liban (UMS)

ΛΙΒΑΝΟ

DE MOOR

Marc

Union Nationale des Mutualités Neutres (UNMN)

ΒΕΛΓΙΟ

DE WAELE

Roni

Union Nationale des Mutualités Libérales

ΒΕΛΓΙΟ

DEKEUKELAERE

Christine

Union Nationale des Mutualités Neutres (UNMN)

ΒΕΛΓΙΟ

DENOËL

Edouard

Union Nationale des Mutualités Neutres (UNMN)

ΒΕΛΓΙΟ

DUFKOVA

IVANA

Union Insurance Company

ΤΣΕΧΙΑ

DUQUENNE

Audrey

Caisse Centrale de la Mutualité Sociale Agricole (CCMSA)

ΓΑΛΛΙΑ

ELSNER

Ulrike

Verband der Ersatzkassen e. V. (vdek)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ENDERLEIN

Malte

Verband der Ersatzkassen e. V. (vdek)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

EVEN

André

Caisse Médico-Chirurgicale Mutualiste

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

FAIDI

Mohammed

d’Exploitation des Ports (MODEP)

ΜΑΡΟΚΟ

FANCHON

Romain

Harmonie Mutuelles

ΓΑΛΛΙΑ

FAUST

Hans-Jürgen

Knappschaft-Bahn-See

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

FINIS

Mathias

Sozialversicherung für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau (SVLFG)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

GARCIA

Arielle

Fédération Nationale de la  Mutualité Française (FNMF)

ΓΑΛΛΙΑ

GARRIGA

José Maria

Federación Argentina de Mutuales de Salud (FAMSA)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

HARTRAMPF

Corinna

AIM - Association Internationale de la Mutualit

ΒΕΛΓΙΟ

HASEKAMP

Pieter

Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

HEGYES

Enikő

National Health Insurance Fund (OEP)

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

HERMESSE

Jean

Alliance Nationale des Mutualités Chrétiennes (ANMC)

ΒΕΛΓΙΟ

HERMET

Flora

Fédération Nationale de la  Mutualité Française (FNMF)

ΓΑΛΛΙΑ

HERNANDEZ

Alain

Fédération Nationale de la  Mutualité Française (FNMF)

ΓΑΛΛΙΑ

HOHNL

Jürgen

Innungskrankenkassen (IKK e.V.)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

HONĚK

Petr

VZP ČR - Všeobecná Zdravotní Pojišt’ovna

ΤΣΕΧΙΑ

HOPPENBROUWERS

Theo

Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

HOREMANS

Christian

Union Nationale des Mutualités Libres (MLOZ)

ΒΕΛΓΙΟ

HUCHET

Jean-Philippe

Fédération Nationale de la  Mutualité Française (FNMF)

ΓΑΛΛΙΑ

HUGON

Patrick

Harmonie Mutuelles

ΓΑΛΛΙΑ

JUSTAERT

Marc

Alliance Nationale des Mutualités Chrétiennes (ANMC)

ΒΕΛΓΙΟ

KARPETAS

Georgios

Federation of Greek Mutualities (OATYE)

ΕΛΛΑΔΑ

KELLER

Frank

Techniker Krankenkasse

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

KHATTABI

Abdelmajid

Mutuelle d'Action Sociale (MAS)

ΜΑΡΟΚΟ

KOCH

Erich

Sozialversicherung für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau (SVLFG)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

KOUAME

Mesmin Komoe

Mutuelle Générale des Fonctionnaires et Agents de l’État de Côte d’Ivoire (MUGEF-CI)

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ/ΣΤΟΥ

KUHNE

Clemens

Innungskrankenkassen (IKK e.V.)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

M’BARKI

Ahmed

d’Exploitation des Ports (MODEP)

ΜΑΡΟΚΟ

MAGNANT

Laurent

Fédération Nationale de la  Mutualité Française (FNMF)

ΓΑΛΛΙΑ

MAGNANT

Laurent

Harmonie Mutuelles

ΓΑΛΛΙΑ

MANIATIS

Spyridon

Federation of Greek Mutualities (OATYE)

ΕΛΛΑΔΑ

MATHIESEN

Mari

Estonian Health Insurance Fund (EHIF) "Eesti Haigekassa"

ΕΣΘΟΝΙΑ

MAYNÉ

Philippe

Union Nationale des Mutualités Neutres (UNMN)

ΒΕΛΓΙΟ

MESEKE

Stephan

GKV-SV

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

MESSIAEN

Geert

Union Nationale des Mutualités Libérales

ΒΕΛΓΙΟ

METTIG

Hanna

Krankenversicherung - Ausland (DVKA)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

METTIG

Hanna

German Liaison Agency Health Insurance International

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

MEYERS-MIDDENDORF

Jörg

Verband der Ersatzkassen e. V. (vdek)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

MIKELN

Aleš

Vzajemna, d.v.z.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

MJAHED

Youssef

prévoyance sociale des Tabacs (MAMT)

ΜΑΡΟΚΟ

M'JAHED

Youssef

prévoyance sociale des Tabacs (MAMT)

ΜΑΡΟΚΟ

MOUCHONAY

Guy

Malakoff Médéric Mutuelle - MUT2M

ΓΑΛΛΙΑ

MÜLLER

Hans-Jürgen

Innungskrankenkassen (IKK e.V.)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

MÜLLER

Ueli

AIM Honorary President

ΕΛΒΕΤΙΑ

NDUWIMANA

Ir Déogratias

Mutuelle de la Fonction Publique (MFP)

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

NOREIKIENĖ

Lina

National Health Insurance Fund(VLK)

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

NOWICKI

Gustave

Union Nationale des Mutualités Libres (MLOZ)

ΒΕΛΓΙΟ

NTANDIKIYE

Casimir

Mutuelle de la Fonction Publique (MFP)

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

ODNOLETKOVA

Irina

Union Nationale des Mutualités Libres (MLOZ)

ΒΕΛΓΙΟ

PARAGH

Brigitta

National Health Insurance Fund (OEP)

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

PAVLICICH

Rafael

Confederación Argentina de Mutualidades (CAM)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

PIPERI

Rozalia

Federation of Greek Mutualities (OATYE)

Greece

POL

Jean-Pierre

Malakoff Médéric Mutuelle - MUT2M

ΕΛΛΑΔΑ

PUTZOLU

Placido

Federazione Italiana della Mutualità Integrativa Volontaria (FIMIV)

ΙΤΑΛΙΑ

ROGER

Luc

Harmonie Mutuelles

ΓΑΛΛΙΑ

ROSS

Tanel

Estonian Health Insurance Fund (EHIF) "Eesti Haigekassa"

ΕΣΘΟΝΙΑ

SAKR

Georges

Union des Mutuelles Santé - Liban (UMS)

ΛΙΒΑΝΟ

SASNAUSKAS

Algis

National Health Insurance Fund(VLK)

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

SAVIGNAC

Matthias

Fédération Nationale de la  Mutualité Française (FNMF)

ΓΑΛΛΙΑ

SCHMITZ

Michel

Conseil Supérieur de la Mutualité Luxembourgeoise (CSM)

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

SEHNERT

Gerhard

Sozialversicherung für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau (SVLFG)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

SILVA

Ana Maria

União das Mutualidades Portuguesas

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

SILVA

Luís Alberto

União das Mutualidades Portuguesas

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

STADIÉ

Rolf

Knappschaft-Bahn-See

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

SZYMCZAK

Agata

National Health Fund (NFZ)

ΠΟΛΩΝΙΑ

SZYMCZAK

Katarzyna

National Health Fund (NFZ)

ΠΟΛΩΝΙΑ

VALLINA

Cristina

AIM - Association Internationale de la Mutualit

ΒΕΛΓΙΟ

VARGA

Siniša

Croatian health insurance fund (HZZO)

ΚΟΡΑΤΙΑ

VERHEYDEN

Anne

Union Nationale des Mutualités Neutres (UNMN)

ΒΕΛΓΙΟ

WEBER

Irène

Caisse Médico-Chirurgicale Mutualiste

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

WEBSTER

Giles

Benenden Health

ΜΕΓ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ZAFIROPOULOU

Irini

Federation of Greek Mutualities (OATYE)

ΕΛΛΑΔΑ

ZAHN

Christian

Verband der Ersatzkassen e. V. (vdek)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ZEKRI

Azzedine

Mutuelle d'Action Sociale (MAS)

ΜΑΡΟΚΟ

ZENKLUSEN

Néstor

Confederación Argentina de Mutualidades (CAM)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

 

 

ρπ

Posted on 26-02-2014 by Secretariat
›› 59η ΠΑΝΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

Posted on 13-01-2014 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Next >>