›› ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Συνάδελφοι,

Καθώς η ανάγκη για αίμα αυξάνεται καθημερινά, ο ΕΔΟΕΑΠ συμμετέχει ενεργά στην ενίσχυση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας. Σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΠΣΑΤ και με την υποστήριξη του Γενικού Νομαρχιακoύ Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ», διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στο κτίριο της οδού Σισίνη 18 και Ηριδανού, στον ­­­­1ο όροφο του Οργανισμού στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ», την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 από τις 10.00 έως τις 14.00 *.

H εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας προς τους συνανθρώπους μας. Συμμετέχοντας, προσφέρουμε ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη και χαρίζουμε ζωή.

Ο εθελοντής αιμοδότης δικαιούται αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης. Η αιμοδοσία είναι μια απλή διαδικασία και διαρκεί μόνο 8 -10 λεπτά περίπου. (Διαβάστε ακολούθως  ~ Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης ~)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι εθελοντές αιμοδότες, κατά την προσέλευσή τους στην αιμοδοσία, θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους.

*Θα θέλαμε επιπλέον να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος αιμοδότης δεν  μπορεί να δώσει αίμα κατά την ημέρα που έχει οριστεί η αιμοδοσία, έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται το  ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ του Γ.Ν.Ν.Α. ΕΛΠΙΣ (Δημητσάνης 7, Αμπελόκηποι) από Δευτέρα –Παρασκευή 08.30-15.30  για να προσφέρει αίμα υπέρ της Τράπεζας Αίματος του ΕΔΟΕΑΠ .        

Μην αφήνετε να φθάσει η δύσκολη στιγμή. Βοηθήστε να έχουμε αποθέματα, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη. Σας περιμένουμε όλους εκεί !

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.

 

                                                     ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΑΤΣΗΣ                                                        ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ


Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς για τον καθορισμό των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένας υποψήφιος αιμοδότης. Ομως στα γενικά σημεία υπάρχει συμφωνία όλων των χωρών, που οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας είναι κάτω από Κρατικό έλεγχο και ακολουθούν τα διεθνώς παραδεδεγμένα και τυποποιημένα από την Διεθνή Κοινότητα Αιμοδοσίας: 
 
Η διαδικασία αυτή αναφέρεται ως επιλογή του αιμοδότη και περιλαμβάνει κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο: 

  Λήψη συντόμου ιατρικού ιστορικού και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου που αποβλέπει στην αποκάλυψη παθήσεων οι οποίες συνιστούν απαγόρευση ή αντένδειξη για τη λήψη αίματος. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται με τη συνεργασία του αιμοδότη και υπογράφεται από αυτόν. 

  Σύντομη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει την εκτίμηση της γενικής κατάστασης και κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος του αιμοδότη. Ο σφυγμός πρέπει να είναι ρυθμικός, οι σφίξεις 50-110 / λεπτό και η αρτηριακή πίεση, η συστολική μεταξύ 95-180 mmH9 και η διαστολική 50-100 mmHg. 

  Προσδιορισμό της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη του υποψηφίου. 

Οι διάφοροι φορείς που ασχολούνται με την ενημέρωση του πληθυσμού για την ανάγκη της εθελοντικής Αιμοδοσίας πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: 

  Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-62 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα 3-4 φορές το χρόνο. 

  Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης (450 ml) από τα 5 κιλά που διαθέτει ο κάθε ενήλικος άνδρας ή γυναίκα, αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα του αίματος αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα περίπου μήνα. 

  Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοληψία πριν περάσουν 2 μήνες από την προηγούμενη δωρεά αίματος. 

  Η αιμοδοσία είναί τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας. 

  Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζεται ο ασθενής. 

Διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις απαγορεύουν οριστικά ή πρόσκαιρα την αιμοδοσία, από το φόβο μήπως επιβαρυνθεί η κατάσταση υγείας του αιμοδότη ή μήπως μεταβιβαστεί με τη μετάγγιση ένα λοιμώδες νόσημα στον δέκτη.

1. Ηπατίτιδα
Αποκλείονται σαν αιμοδότες άτομα που τους τελευταίους 6 μήνες χειρουργήθηκαν ή δέχθηκαν μετάγγιση αίματος ή παραγώγων αίματος. 
Αποκλείονται σαν αιμοδότες για 6 μήνες, όσοι ήρθαν σε σε επαφή με άτομα που πέρασαν ηπατίτιδα. Αποκλείονται σαν αιμοδότες όσοι έχουν θετικό το Αυστραλιανό Αντιγόνο ηπατίτιδας -Β και το αντίσωμα κατά της ηπατίτιδας C στο αίμα τους.

2. Ελονοσία
Άτομα που πέρασαν ελονοσία αποκλείονται από αιμοδοσία. Οσοι ταξίδεψαν σε χώρες που ενδημεί η ελονοσία μπορούν να αιμοδοτήσουν έξι μήνες μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, εφόσον δεν έχουν πυρετό και συμπτώματα. Οσοι προέρχονται από χώρες που ενδημεί η ελονοσία αποκλείονται για τρία χρόνια. 

Δεν πρέπει να δίνουν αίμα: 

Ø  Δεν πρέπει να δίνουν αίμα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως: καρδιακό νόσημα, διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, αναιμία ή άλλο σοβαρό νόσημα. 

Ø  0 αιμοδότης, κατά την διάρκεια της λήψης του ιατρικού ιστορικού, πρέπει να αναφέρει τυχόν συμπτώματα και παλαιότερη νόσηση από αφροδίσιο νόσημα, ώστε να βοηθηθεί ο υπεύθυνος της Αιμοδοσίας να κρίνει με ασφάλεια. 

Ø  Άνδρες και γυναίκες που γνωρίζουν ότι έχουν AIDS ή έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS. 

Ø  Άνδρες που έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή με έναν άλλο άνδρα. 

Ø  Άνδρες και γυναίκες που είχαν σεξουαλική επαφή με άτομα που ζουν ή προέρχονται από την Αφρική (στις χώρες κάτω από τη Σαχάρα) τη νοτιοανατολική Ασία, τη νότια Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. 

Ø  Άνδρες και γυναίκες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

Ø  Άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών. 

Ø  Οι ερωτικοί σύντροφοι των ατόμων των παραπάνω κατηγοριών. 

Ø  Σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις απαγορεύουν την αιμοδοσία. Εποχιακές αλλεργικές καταστάσεις και λήψη αντιαλλεργικών φαρμάκων απαγορεύουν προσωρινά μόνο την αιμοληψία. 

Σχετικά με τους εμβολιασμούς δίνονται οι εξής οδηγίες: 

  Αποφυγή αιμοδοσίας επί 3 εβδομάδες μετά το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, κίτρινου πυρετού και πολιομυελίτιδας από το στόμα (SABIN). 

  Η αιμοδοσία είναι δυνατή 24 ώρες μετά τα παρακάτω εμβόλια, εφ' όσον βέβαια ο υποψήφιος αιμοδότης δεν έχει τα συμπτώματα: τετάνου, τυφοειδούς πυρετού, παρατύφων, χολέρας, διφθερίτιδας, γρίπης, πολιομυελίτιδας και πανώλους. 

Επίσης: 

  Οι έγκυες δεν επιτρέπεται να δίνουν αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον τοκετό. 

  Εάν ο αιμοδότης παίρνει φάρμακα, η απόφαση για την πραγματοποίηση αιμοληψίας αφήνεται στην κρίση του γιατρού της Αιμοδοσίας.

  Άτομα που είναι ετερόζυγοι φορείς Μεσογειακής Αναιμίας, Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας και έχουν ελαφρές διαταραχές των ενζύμων των ερυθροκυττάρων (ανεπάρκεια G-6PD) μπορούν να αιμοδοτήσουν, εφόσον το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης τους είναι άνω των 12gr/dl. 

Posted on 14-04-2016 by Secretariat
›› ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΙΜ

------------------------------------------

Είναι αναγκαία η αύξηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων φροντίδας υγείας: Ωρα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απάτης και της σπατάλης! 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την απάτη ως μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες της αναποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας. Το μέσο ποσοστό της απάτης στην υγειονομική περίθαλψη το 2013 εκτιμάται ότι έφτασε το 6,19% του συνόλου των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως (ή περίπου 5,65 ¤ τρισεκατομμύρια) [1].

Αυτά τα απίστευτα στοιχεία ηχούν ακόμη πιο δυνατά σε μια εποχή στην οποία τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τίθενται υπό σοβαρούς οικονομικούς περιορισμούς και τη στιγμή που οι κυβερνήσεις, οι πληρωτές, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς καλούνται να ξοδέψουν κάθε ευρώ με επιπλέον φροντίδα. Οι πρόσφατες Ειδικές Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  προς κάθε Χώρα, καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για περιορισμό του κόστους στην περίθαλψη υγείας,  η αύξηση του οποίου αποτελεί κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Ενα αποτελεσματικό σύστημα ανίχνευσης της απάτης, θα μπορούσε να απελευθερώσει σημαντικούς πόρους σε επενδύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας στη φροντίδα υγείας.

Προσηλωμένη στην αρχή της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας για όλους, η ΑΙΜ αναγνωρίζει ότι η απάτη και η διαφθορά στην υγεία αποτελούν τεράστιο εμπόδιο παγκοσμίως για τα συστήματα υγείας που βασίζονται στην αλληλεγγύη και τη βιώσιμη υγειονομική φροντίδα. Ως εκ τούτου, η AIM, μέσω της Ομάδας Εργασίας που έχει συστήσει για την Καταπολέμηση της Απάτης, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για τα ασφαλιστικά ταμεία, τους παρόχους φροντίδας υγείας και τις αρχές, προκειμένου να αναπτύξουν δυναμικές και αποτελεσματικές πολιτικές καταπολέμησης της απάτης. Οι εμπειρογνώμονες της ΑΙΜ στο θέμα της απάτης εντοπίζουν αρκετούς τομείς στους οποίους κρίνουν πως μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες δράσης:

ü  Θα πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ παρόχων και ασθενών, εφόσον πολλές περιπτώσεις παρατυπιών που έχουν γίνει γνωστές, τυγχάνει να είναι απλά λάθη και όχι απάτη. Ακόμη, η παροχή εποικοδομητικής κριτικής και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών τιμολόγησης θα συμβάλουν στην αύξηση της διαφάνειας, σε λιγότερα λάθη και λιγότερες "ευκαιρίες" για απάτη,

ü  Η χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων και των τεχνικών λήψης δεδομένων για την πρόληψη και τον εντοπισμό δόλιων συμπεριφορών, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των ελέγχων απάτης και την καλύτερη κατανομή των πόρων,

ü  Σύστημα πολλαπλών προσεγγίσεων  που συνεπάγεται τη δημιουργία ειδικών μονάδων ενάντια στην απάτη στο εσωτερικό των οργανισμών, η ανάπτυξη συστημάτων εταιρικής συμμόρφωσης και η εφαρμογή των αρχών της ακεραιότητας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και τους συνεργάτες των ασφαλιστών φροντίδας υγείας, έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν κατάλληλες και αποτελεσματικές λύσεις,

ü  Η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις νέες τάσεις στην απάτη, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και των κυβερνήσεων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μπορεί να αποτελέσει, επίσης, σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση του ζητήματος της διασυνοριακής απάτης στην περίθαλψη υγείας.

Μαζί με τον εταίρο της, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς (EHFCN), η AIM υποστηρίζει τις συστάσεις που διατυπώνονται στη Μελέτη για τη διαφθορά στον Τομέα Υγείας που διέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013 [2] και ζητά από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να στηρίξουν τους επιμέρους φορείς που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στην απάτη, βοηθώντας τους να αναπτύξουν καινοτόμα και αποτελεσματικά συστήματα καταπολέμησης του φαινομένου, μέσω:

Ø  του καθορισμού σαφών και αποτελεσματικά εφαρμόσιμων κανόνων ενάντια στην απάτη και τη διαφθορά,

Ø  της επικοινωνίας σχετικά με τις επιπτώσεις της απάτης στα συστήματα φροντίδας υγείας,

Ø  της διευκόλυνσης στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Σχετικά με την Ομάδα Εργασίας της AIM για την Καταπολέμηση της Απάτης

Η ΑIM συγκαλεί, σε τακτική βάση, συνεδριάσεις αφιερωμένες στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα υγείας. Η σχετική Ομάδα Εργασίας συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες για το θέμα από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ανταλλάσσουν πληροφόρηση και τεχνογνωσία αναφορικά με τις πολιτικές και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στόχος των δράσεων της Ομάδας είναι να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τα μέλη της ΑΙΜ, προκειμένου να λάβουν πιο συγκεκριμένα μέτρα απέναντι στον τομέα αυτόν.

 

[1] Οικονομικό κόστος από απάτες στην υγειονομική περίθαλψη 2015,  PKF Littlejohn Counter Fraud & Forensic Services and Centre for Counter Fraud Studies of the University of Portsmouth, 2015

[1] Study on Corruption in the Healthcare Sector, European Commission, 2013 / Μελέτη για τη Διαφθορά στην Τομέα Υγείας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2013

 

Μτφρ.: Ροζαλία Πιπέρη

Posted on 21-03-2016 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Next >>